Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Vasemmistoliitto palauttaisi "pakkoyhtiöittävän" soten lähtöruutuun: "Alkuperäinen sote olisi tuottanut säästöjä"

Vasemmistoliitto on tyytymätön hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valinnanvapausmalliin ja lähtee kuntavaaleihin erillisellä sote-kampanjalla. Puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä hallitus yrittää nopealla aikataululla saada ajettua uudistuksen läpi, jotta sitä olisi vaikea enää myöhemmin muuttaa.

– Tämän kaltaisesta sote-mallista, jota nyt valmistellaan, ei ollut lainkaan puhetta viime eduskuntavaaleissa. Pakkoyhtiöittämistä tarkoittava valinnanvapausmalli muuttaa esityksen luonnetta täysin.

Andersson palaisi uudistuksen alkuperäisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin, jotka olivat julkisten palveluiden vahvistaminen ja integraatio eli sujuvat palveluketjut ja alueellisen tasa-arvon lisääminen.

– Hallituksen esityksen ongelma on, että se hajauttaa vastuun palveluketjusta useammalle toimijalle kuin tällä hetkellä. Se on ikään kuin integraation vastakohta.

Vasemmistoliitto on sitä mieltä, että Suomi tarvitsee sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen. Julkisia palveluita ja erityisesti sosiaalipalveluita kuten vanhustenhuoltoa on selvä tarve parantaa ja jonoja lyhentää. Maakuntahallinto muodostaa hyvän pohjan, mutta Anderssonin mielestä pakkoyhtiöittämistä ja ulkoistamista tarkoittava valinnanvapaus lisää alueellista epätasa-arvoa.

– On arvioitu, että valinnanvapaus toteutuisi vain viidessä maakunnassa eli odotettavissa on, että yksityistä palvelutuotantoa tulee olemaan siellä, missä on myös asiakkaita.

Integraatiotavoitteen toteutumatta jääminen tarkoittaa Anderssonin mukaan myös sitä, että säästöjä ei todennäköisesti tule, vaan malli pikemminkin lisää kustannuksia.

– On ongelmallista, että hallitus on kytkenyt kolmen miljardin euron säästötavoitteen tähän kokonaisuuteen, koska se tarkoittaa sitä, että maakunnat joutuvat joko korottamaan asiakasmaksuja entuudestaan tai karsimaan palveluverkkoa.

Uudistuksessa on kyse isoista verorahoista, Andersson huomauttaa.

– Olen satavarma, että sote olisi tuottanut säästöjä, jos se olisi tehty alkuperäisen mallin mukaan. Toimintaa olisi pystytty tehostamaan sillä, että sama organisaatio tuottaa kaiken terveyskeskustason palveluista erikoistuneisimpiin palveluihin ja myös sosiaalipalveluihin.

"Ehdokkaista jopa tunkua"

Vasemmistoliiton valtakunnallinen tavoite kuntavaaleissa on lisätä kannatusta selvästi. Puheenjohtaja Anderssonin mielestä puolueella on monissa kaupungeissa ja Pohjois-Suomessa mahdollisuuksia nousta suurimpien puolueiden joukkoon. Maakunnista vasemmistoliitto tavoittelee edustusta entistä useampaan valtuustoon.

Anderssonin mukaan isoissa kaupungeissa on enemmän halukkaita ehdokkaaksi kuin on paikkoja. Sen lisäksi on useita pienempiä kuntia, joissa vasemmistoliitolla ei viime vaaleissa ollut ehdokkaita, mutta nyt on tulossa, hän sanoo STT:n haastattelussa.

– Olen positiivisesti yllättynyt, että kiinnostus ei ole vähentynyt. Olen kuullut, että Pohjanmaallakin ehdokasasettelu on sujunut hyvin.

Yksi syy on Anderssonin mukaan se, että kunnat jatkossakin päättävät muun muassa varhaiskasvatukseen ja peruskouluun liittyvistä palveluista, joista vasemmistoliiton kannattajat puhuvat paljon.

– Sitten on työllisyyden hoito, ilmastonmuutoksen torjuminen. Kuntapäättäjille jää isoja vastuita edelleen mitä tulee kaavoitukseen ja joukkoliikenneratkaisuihin ja energiapolitiikkaan. Koko tehtäväkenttä on poliittisten tavoitteidemme näkökulmasta oleellinen. 

Lue myös:

    Uusimmat