Vasemman kaistan hidastelijat käyvät hermoille – onko ohituskaistan valtaaminen laitonta?

Onko laitonta ajaa moottoritien vasenta kaistaa, jos oikeanpuoleisella kaistalla on reilusti tilaa?

Kysyimme asiaa Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta.

Tieliikenneasetuksen 7 §:n mukaan moottoritiellä on ajoneuvoa kuljetettava eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla.

Jos ajokaistat on opastusmerkein osoitettu tarkoitetuiksi kukin tietylle liikennesuunnalle, saa kuljettaja kuitenkin käyttää olosuhteisiin ja matkan jatkamiseen parhaiten soveltuvaa ajokaistaa.

Mikäli moottoritiellä on samansuuntaista liikennettä varten vähintään kolme ajokaistaa, saa kuorma-autoa tai yli seitsemän metrin pituista ajoneuvoyhdistelmää kuljettaa vain jommallakummalla kahdesta oikeanpuoleisesta ajokaistasta.

– Tästä jälkimmäisestä saa kuitenkin poiketa, mikäli oma liittyminen moottoritielle tai poistuminen sieltä niin edellyttää. 

– Myös henkilöauto ja perävaunu muodostavat ajoneuvoyhdistelmän, Vesalainen muistuttaa.

Onko kaksikaistaisella kehätiellä “nopeampien ja hitaampien” kaistat, eli vasemmalla nopeat ja oikealla hitaat? Päteekö sääntö moottoritiellä?

Tieliikennelain 9 § määrittelee, että ajoneuvoa on ajoradalla kuljetettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. Tämä säännös ei koske ajoa yksisuuntaisella ajoradalla. Jos kuljettajan ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa, hänen on kuljetettava ajoneuvoa ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta yleensä eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla.

– Pääsääntöisesti siis ajetaan oikeaa kaistaa ja vasenta käytetään ohittamiseen. Mikäli ohitettavia autoja on kohtuullisen etäisyyden päässä useita peräkkäin, eikä takaa lähesty nopeammin ajavaa, voi vasenta kaistaa ajaen jatkaa, kunnes välitöntä ohitustarvetta ei enää ole.

Näin vältytään Vesalaisen mukaan lakitekstissäkin mainituilta tarpeettomilta kaistanvaihdoilta jonossa hitaammin ajavien autojen väliin.

– Mitään nopeiden ja hitaiden kaistoja ei siis erikseen ole. Luonnollisesti vasemmalla kaistalla liikenne pääsääntöisesti etenee nopeammin, koska kyseistä kaistaa käytetään ohittamiseen, Vesalainen kertoo.

Vesalainen huomauttaa, että mikäli ohitettavia ei ole, on palattava oikealle kaistalle.

– Pelkkä itsensä mieltäminen ”nopeaksi kuljettajaksi” ei oikeuta vasemman kaistan käyttöön, jos oikeaa ohitustarvetta ei ole. Periaatteessa sama ohje pätee pääpiirteittäin myös moottoritiellä ajettaessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja