Varusmies keräsi tovereiltaan ylimääräisiä taistelumuonapakkauksia ja myi eteenpäin – hovi uskoi miehen vilpittömyyteen

Vuonna 1996 syntynyt varusmies joutui syytteeseen hänen myytyä ylimääräisiä ja roska-astiasta keräämiään taistelumuonapakkauksia eteenpäin Kouvolassa vuonna 2016.

Mies otti ylitsejääneitä muonapusseja taistelumuonapakkauksista, pyysi pusseja muilta varusmiehiltä sekä keräsi roskiin heitettyjä pusseja leirin jälkeen. Jopa miehen lähimpänä esimiehenä toiminut alikersantti oli luovuttanut muonapusseja hänelle.

Mies oli hankkinut muutaman kuukauden aikana vähintään 155 retkimuonapussia. Pussit hän myi muutamille henkilöille.

Miestä syytettiin oikeudessa varkaudesta ja palvelusrikoksesta. Käräjäoikeus oli tuominnutkin miehen näistä kavalluksesta ja palvelusrikoksesta katsoen tämän anastaneen Suomen valtion omaisuutta.

Oikeus: Mies saattoi erehtyä pussin omistajasta

Hovioikeus kuitenkin hylkäsi syytteet. Se katsoi miehen toimineen vilpittömässä mielessä luullen, että ylitsejääneet pussit eivät kuuluisi enää valtiolle vaan varusmiehille.

Oikeus katsoi, että koska pusseja oli jaettu ilman kuittausta, seurantaa tai rajoituksia, ne olivat arvoltaan vähäisiä eikä kukaan ollut puuttunut toimintaan tai antanut ohjeita tai määräyksiä käyttämättömien pussien palauttamisesta, oli mies voinut erehtyä pitämään ylimääräisiä pusseja ominaan.

– Hovioikeus katsoo, että [mies] on edellä esitetyissä olosuhteissa voinut ainakin erehtyä luulemaan varusmiehille jaettuja muonapusseja heidän omikseen ja mieltää siten omistusoikeuden siirtyneen Puolustusvoimilta hänelle ja hänen palvelustovereilleen, tuomiossa kerrotaan.

Kavallus ei näin ollen ollut tahallinen, ja syytteet hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat