Varusmiehetkin loukkaantuivat - voiko salamalta edes suojautua?

Salamat ja ukkoset aiheuttavat monessa pelkoa. Kova jylinä ja välkkyvä taivas koetaan usein uhkaavana, eikä tunnetta helpota uutiset, jotka kertovat salamaniskun aiheuttamista tuhoista.

Esimerkiksi tänään uutisista voi lukea, kuinka salama on iskenyt varusmiesten telttaan tai sen lähettyville Hangossa. Teltassa oli kahdeksan Merisotakoulun reserviupseeriosaston oppilasta, jotka kaikki ovat saaneet vammoja. Lue uutinen tästä.

Salama on sähkövirtaa, joten sen vaarat ovat samanlaisia kuin sähköiskussa. Salaman uhriksi joutuneen sydän tai hengitys voi pysähtyä, ja hän voi saada palovammoja.

Salamalta voi suojautua yksinkertaisin keinoin. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla kerrotaan, että iskun todennäköisyys on suuri, jos hiukset nousevat pystyyn tai jos purkauksia näkyy läheisissä sähköpylväissä tai puissa.

Sisällä vältä takkaa ja puhelinta

Ukonilmalla kannattaa sisätiloissa välttää takkaa ja sähköpistokkeita. Salamanisku taloon on melko harvinaista, mutta joskus salama voi tulla televisioantennin tai savupiipun kautta sisälle. Ilmatieteen laitoksen mukaan kannattaa siis irrottaa ulkoantennit televisiosta ja radiosta.

Salamanisku avojohtoon on tavallista. Kun ukkosta on lähitienoolla, asukkaiden kannattaa välttää sähkölaitteiden ja lankapuhelimen käyttöä - sen sijaan kännykkä on turvallinen.

Tarkista renkaat, jos salama iskee autoon

Auton tai asuntovaunun metallikuori estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle ja sitä kautta ihmisiin. Sama koskee muun muassa lentokoneita, joten näillä kulkuvälineillä on turvallista liikkua ukkosellakin. Sen sijaan vanha viisaus kumipyörien hyödyistä ei pidä paikkaansa. Ilmatieteen laitoksen mukaan "salama, joka jaksaa tulla pilvestä muutaman kilometrin matkan, jaksaa myös ryömiä 10 cm renkaan pintaa pitkin maahan".

Jos salama iskee ajoneuvoon, on tarkistettava ainakin renkaiden kunto.

Polku- tai moottoripyörällä ajo on keskeytettävä ja niiden läheisyydestä on poistuttava ukkosella.

Älä vaan käytä sateenvarjoa

Ukkosella ei pidä missään nimessä käyttää sateenvarjoa tai mennä puun alle sateelta suojaan. Samoin korkeita paikkoja ja rannoilla vedenrajaa on syytä välttää ukkosella.

Ilmatieteen laitos neuvoo, että puun lähettyvillä voi olla suojassa salamalta vain siten, että asettuu sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä. Myös aukealla täytyy kyykistyä.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ohjeisiin salamalta suojautumisessa. Lue lisää Ilmatieteen laitoksen sivuilta

Lue myös:

    Uusimmat