Mainos

"Varoitukset romanikerjäläisten massamuutosta eivät kaikuneet kuuroille korville"

Suomalaisviranomainen tyrmää Romaniasta tulleen kritiikin, jonka mukaan Romaniassa kaksi vuotta sitten vierailleet viranomaiset eivät ottaneet varoituksia romanikerjäläisistä tosissaan.

Romanian romani- ja vähemmistökeskuksen johtaja Valeriu Nicolae sanoi MTV3:n uutisille painottaneensa, että sekä EU-tasolla että kansallisella tasolla pitää olla vakavasti otettava suunnitelma romanien muuttoaallon suhteen.

Romaniassa vierailevassa Helsingin kaupungin delegaatiossa oli mukana myös Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä, joka on myös romanikerjäläisten hoitamiseen keskittyvän työryhmän puheenjohtaja.

- Muistan kyllä keskustelut Nicolaen kanssa. Hän tosiaan varoitti meitä, mutta varoitukset eivät kaikuneet kuuroille korville, Räihä sanoo.

Räihä kertoo että vierailun jälkeen keväällä 2008 Helsingin kaupunki alkoi tehdä hartiavoimin töitä, jotta kerjäläisongelma ei räjähtäisi käsiin. On perustettu työryhmiä ja tehty yhteistyötä muun muassa sisäministeriön ja Helsingin diakonissalaitoksen kanssa.

Räihän mukaan romanileirejä pyritään purkamaan ihmisiä kunnioittavalla tavalla.

- Kaupungin virkamiehet ja poliisi ovat käyneet kohteliaasti kehottamassa romaneja siirtymään leireistä pois, sanoo Räihä.

Sama viesti Romaniasta ja Helsingistä: EU mokannut kerjäläisasiassa

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä on samaa mieltä romanialaiskollegansa kanssa siitä, että vieläkään ei EU-tasolla ole kasvavan romaniongelman ratkaisemiseksi tehty tosissaan töitä.

- Ei ole ymmärretty asian laajuutta, ja seuraus on tässä. Tähän olisi pitänyt puuttua paljon varhaisemmin, eli silloin kun uusia jäsenmaita otettiin, mutta se on nyt jälkiviisautta, sanoo Räihä.

Räihä antaa myös hienovaraisesti ymmärtää, että suomalaiset europarlamentaarikot ovat laiminlyöneet romaniongelman hoitamista EU-tasolla.

- EU-parlamentaarikot voisivat olla aktiivisempia tämän asian suhteen, sanoo Räihä.

- Pitäisi käsitellä avoimesti mitä voidaan tehdä romanivähemmistöjen parantamiseksi eri jäsenmaissa. Suomen valtio ei pysty paljon tekemään tässä asiassa.

- Eihän kerjääminen itsessään niin paljon aiheuta häiriötä, mutta siihen liittyy lieveilmiöitä, kuten aggressiivista kerjäämistä, roskaamista ja pikkurikollisuutta, summaa Räihä ongelman ytimen Helsingin kaupungin näkökulmasta.

Helsingin romanislummia uhkaa edelleen häätö

Helsingin kaupunki lisää panoksia Helsingin Kyläsaaressa olevan romanileirin häätämiseksi. Kaupungin nuorisolautakunta käsittelee vuokrasopimuksen irtisanomista huomenna.

Kaupunki antoi jo kesäkuussa varoituksen vuokrasopimuksen rikkomisesta Vapaa Katto ry:lle, joka majoittaa romaneita Sosiaalikeskus Sataman alueella Kyläsaaressa.

- Luvatonta leiriytymistä, laittomia sähköviritelmiä ja jäteongelmaa, listaa Räihä leirin ympäristöhaittoja.

Jos vuokrasopimuksen irtisanomisesta tulee päätös, häädetään romanit pian.

- Kehotamme henkilöitä menemään leirintäalueelle. Opastamme, että nyt pitäisi järjestää asuminen omalla kustannuksella jossakin muualla. Emme ole edelleenkään puskutraktorilinjalla, vaan yritämme mennä yhteistyöllä asiassa eteenpäin, sanoo Räihä.

Lue myös:

Kevään 2008 juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.