Varo! Tämä turha tapa ajon aikana voi tappaa

Rauhoita ajoaika ajamiselle, muistuttaa Liikenneturva. Tiedätkö, kuinka suureksi puhelimen näpräily nostaa peräänajoriskin?

Liikenneturvan tuoreen selvityksen mukaan neljä kymmenestä matkapuhelinta ajon aikana käyttäneestä autoilijasta kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen, kuten auton ajautumiseen pois omalta kaistalta. Etenkin viestien kirjoittaminen ja lukeminen lisäävät onnettomuusriskiä.

Kolme neljästä kuljettajasta pitää ajonaikaista matkapuhelimen käyttöä vaarallisena. Neljä viidestä kuljettajasta mieltää tekstiviestittelyn tai sosiaalisen median käytön myös vakavaksi rikkomukseksi. Sitä pidetään yhtä vakavana kuin ajokortitta ajoa tai punaisia päin ajamista.

– Nopeatempoisessa liikenteessä muutama sekunti on ikuisuus, kun onnettomuustilanne lähtee kehittymään. Tekstiviestin kirjoittaminen nostaa peräänajo-onnettomuuteen joutumisen riskin kuusinkertaiseksi, toteaa suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.

– On hyvä miettiä, onko se ”osta maitoa” -viesti todella niin tähdellinen, että haluaa nostaa riskiään joutua onnettomuuteen.

Onnettomuusriskit kasautuvat, kun katse ja ajatus ovat pois liikenteestä ja kädet irti ratista. Ammattikuljettajia aidoissa liikennetilanteissa seuraamalla on saatu selville, että katseen poistuminen muutamaksi sekunniksi kasvattaa tilastollista riskiä joutua liikenneonnettomuuteen moninkertaiseksi.

Poista kännykän aiheuttama houkutus

Tieliikennelaissa ajonaikainen viestintälaitteiden ajoa häiritsevä käyttö on kiellettyä. Liikenneturvan selvityksen mukaan suurin osa kuljettajista välttääkin puhelimen käyttöä autoillessa.

– Moni kokee, että jo puhelimen viesti- tai soittoääni vie huomion liikenteestä. Ennen ajoon lähtöä tarkkaamattomuusriskit voi minimoida laittamalla kännykän äänettömälle ja laukkuun pois näkyvistä. Jos puhelu on pakko soittaa, voi auton pysäyttää turvalliseen paikkaan ennen luuriin tarttumista, Jääskeläinen vinkkaa.

Kyselyyn haastateltiin 1503 henkilöä, autoilijoita vastanneista oli 78 prosenttia eli 1175. Kyselyn on suorittanut TNS Gallup Oy Liikenneturvan toimeksiannosta. 

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat