Varo perunasatoasi – ensimmäinen havainto tästä tuholaisesta tehty!

Poikkeuksellisen lämmin alkukesä on herättänyt huipputuholaiset, koloradonkuoriaiset. Perunasatoa toivova, ole valppaana! Havaintoilmoituksia ottaa vastaan Evira.

Poikkeuksellisen lämmin alkukesä on herättänyt varhain myös koloradonkuoriaiset. Ensimmäinen kuoriainen on jo havaittu Etelä-Karjalassa. Mahdollisesti talvehtineet ja kaukolevintänä kulkeutuvat uudet kuoriaiset lisäävät levittäytymisriskiä Suomeen. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu onkin nyt erityisen tärkeää.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai keskiviikkona 5. kesäkuuta tiedon Etelä-Karjalassa Savitaipaleella sijaitsevasta uudesta löydöksestä. Kotitarveviljelijä löysi perunakasvustosta yhden aikuisen koloradonkuoriaisen. Eviran tarkastajat kartoittivat löydöspaikan lähiympäristön perunaviljelyksiä. Muita esiintymiä ei havaittu. Kuoriaisen tarkastus- ja torjuntatoimet jatkuvat löydösalueella ensi viikolla.

Tässä vaiheessa on mahdotonta tietää, onko nyt löytynyt kuoriainen talvehtinut lähialueella vai kulkeutunut ilmavirtausten mukana kauempaa. Löydöskohdassa ei ole ollut perunaa viime vuonna. Lähimpään viime vuonna todettuun esiintymään on matkaa noin kymmenen kilometriä.

Viime viikkojen lämmin sää on herättänyt maassa mahdollisesti talvehtineet koloradonkuoriaiset. Myös ilmavirtaukset ovat olleet kuoriaisten kaukolevintää suosivia. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu perunakasvuston hoitotoimien yhteydessä on nyt ensiarvoisen tärkeää.

Viime ja toissakesänä koloradonkuoriaisesiintymiä löytyi yhteensä 47. Näiden kohteiden valvonta ja tarvittaessa torjuntatoimet jatkuvat tänä kesänä.

Havainnoista ilmoitettava heti päivystysnumeroon

Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan heti yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusnumeroon. Puhelun yhteydessä Evira antaa tarvittaessa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja aika pian myös toukkia. Aikuisen noin senttimetrin mittaisen kuoriaisen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa.

Aikuinen naaras munii koko kesän. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Munista kehittyy nopeasti tummahkoja, aluksi 1-2 millimetrin mittaisia toukkia, jotka kehittyvät nopeasti hieman yli senttimetrin mittaisiksi ja muuttuvat oranssinpunertaviksi. Toukan keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä.

Riittävästi ruokailtuaan toukat kaivautuvat maahan koteloitumaan. Koloradonkuoriaisen kehitys munasta toukkavaiheen kautta kotelovaiheeseen kestää ilman lämpötilasta riippuen noin 10 vuorokautta. Kotelovaihe maassa kestää noin 10-15 vuorokautta. Kotelovaiheen jälkeen maasta nousee uusi aikuinen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä: www.evira.fi/koloradonkuoriainen


Lähde: Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja