Varo: Nämä sisustustrendit voivat aiheuttaa homeriskin!

Hyvännäköisyys ja trendikkyys menevät turhan usein turvallisuuden edelle, eivätkä ongelmat aina näy päällepäin. Näin sanoo homeongelmiin perehtynyt yrittäjä.

– 80 prosenttia homevaurioista on piilossa rakenteissa, jolloin niitä ei yleensä näe. Noin 80 prosenttia vaurioista on myös sellaisia, jotka voitaisiin eliminoida jo rakennuksen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa.

Mikrosem Oy:n toimitusjohtaja Tuula Salmi perustaa väitöksensä yli 20 vuoden kokemukseen useista ongelmakohteista ja tutkimusprojekteista. Jos siis toistuvasti niiskutat, yskit, tai aistit hajuhaittaa, älä jää odottelemaan pinnoille ilmestyviä homeläikkiä – vaara ei välttämättä ilmesty lehmänkello kaulassa.

– Niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten rakennuksesta saadaan turvallinen ja terveellinen – ei vain siihen, mikä näyttää hyvältä, Salmi sanoo.

Remontit vaaranpaikkoja

Parikymmentä prosenttia homeongelmista aiheutuu muista syistä, kuten vesivahingoista.

– Esimerkiksi varsin trendikkäistä upotetuista lavuaarialtaista voi väärin asennettuina valua vettä eri paikkoihin, Salmi sanoo.

– Vastikään oli myös tapaus, jossa ammattilaiset olivat käyneet vaihtamassa perheen asianpesukoneen uuteen. Poistoputkeen oli kuitenkin tullut mutka ja pieni reikä, ja vahinko oli valmis. Pitäisi aina olla ehdottoman huolellinen ja selvittää, miten mitäkin asennetaan, rakennetaan ja käytetään.

Eniten homeongelmia esiintyy pien- ja rivitaloissa. Ne eivät välttämättä aina ole alkuperäisen rakennusvaiheen peruja, vaan seurausta esimerkiksi remontissa tehdyistä virheistä, kun kellari- tai ullakkotiloja on saneerattu asuinkäyttöön.

Kerrostaloissa riskialtteimmat huoneistot ovat usein ylimmässä ja alimmassa kerroksessa.

Itse syy jää usein korjaamatta

Vuoden 1998 jälkeen taloihin on pitänyt rakennus- ja korjausvaiheessa asentaa vedeneristeet. Ne vähentävät merkittävästi märkätilojen ongelmia.

– Homeen takia täysin asumiskelvottomia taloja on onneksi hyvin vähän. Aina varsinaista vikaa ei kuitenkaan osata korjata: tiedän muun muassa kouluja, joita on korjattu kolmekin kertaa puuttumatta ongelman varsinaiseen syyhyn. Perussaneeraus ei nimittäin useinkaan välttämättä pidä sisällään kosteus-, home- tai sisäilmaongelmien ratkaisemista, Salmi sanoo.

Jos omassa kodissaan epäilee homeongelmaa, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan terveysviranomaisiin tai alan konsultteihin.

Teksti: Piia Simola/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat