Varo! Alkoholia ja light-limuja ei kannata yhdistää

Alkoholijuomien light-versiot voivat olla luultua petollisempia.

Monet tilaavat juomansa baarissa nykyään hieman "kevyempänä versiona": virvoitusjuomapohjaisiin drinkkeihin pyydetään keinotekoisilla makeutusaineilla höystettyjä dieettilimuja lihottavien sokeriversioiden sijaan. Tämä saattaa kuitenkin tutkijoiden mukaan kostautua. Tuoreen Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholi imeytyy nimittäin vereen nopeammin light-juomista ja aiheuttaa näin ollen myös humalatilan nopeammin.

Tutkijat havaitsivat, että kevytvirvoitusjuomalla laimennetun vodkadrinkin juonneilla koehenkilöillä alkometri näytti kovempia lukemia kuin normaalisokerisen drinkin juoneilla. Light-drinkkejä juoneiden reaktionopeus oli myös alhaisempi.

Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt eivät kuitenkaan itse havainneet eroa juomien aiheuttamien tilojen välillä. Koehenkilöt kokivat pystyvänsä esimerkiksi ajamaan autoa molemmissa tilanteissa, vaikka kevytjuoman aiheuttama nopea humalatila nostikin promillerajat sallitun rajan yli.

Tutkijat muistuttavat, että kevytdrinkeissä voi säästää muutaman kilokalorin, mutta korkea veren alkoholipitoisuus on huomattavasti suurempi terveysriski kuin muutamat ekstrakalorit.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat