Värit vaikuttavat sisustuksessa

Osa 2

Kuulutko niihin, jotka viihtyvät valkoisissa tiloissa – vai rakastatko värejä? Eri värit vaikuttavat eri tavoin ja luovat sisustukseen erilaisen vaikutuksen.

Punainen

Punaista suositellaan käytettäväksi etenkin piristeenä muiden värien joukossa. Ruokailutiloissa ripaus punaista tuo tunnelmaa ja lisää ruokahalua. Väitetään, että punainen ei sovi makuuhuoneeseen, sillä se pitää hereillä. Sen sijaan ravintoloiden sisustuksessa punaista käytetään intiimin tunnelman luomisessa. Liiallisesti käytettynä punainen pienentää tilaa voimakkaasti ja tekee sen ahdistavaksi.

Oranssi

Oranssi on sisustuksessa tilaa pienentävä, lämmittävä ja kiihottava väri, joka sopii pieninä annoksina lähes kaikkialle, mutta on liian laajoina pintoina vahingollinen. Oranssia suositellaan piristeeksi erityisesti ikäihmisten koteihin. Oranssia suositaan etenkin huvittelupaikoissa ja pikaruokaloissa, koska se kiihottaa ruokahalua.

Keltainen

Keltainen toimii sisustuksessa vapauttavana, keventävänä, iloisuutta luovana ja piristävänä elementtinä. Keltainen lämmittää, mutta pienentää samalla hieman tilaa. Sitä ei pitäisi käyttää aivan kirkkaana muuta kuin pienissä koristepinnoissa, jotta se ei vaikuttaisi liian hyökkäävältä. Vaalennettuna keltainen on omiaan tuomaan iloisuutta ja päivänpaistetta auringottomiinkin huoneisiin. Erityisesti yhdistettynä viherkasveihin ja valkoiseen väriin keltainen tekee huoneesta elämänmyönteisen ympäristön. Makuuhuoneeseen keltainen ei ole paras valinta, koska se pitää aivot työssä ja saattaa siksi valvottaa.

Vihreä

Vihreä väri säilyttää huoneen mittasuhteet oikeina. Kellanvihreätä lukuun ottamatta vihreä muodostaa rauhallisen miellyttävän ja tasapainoisen ympäristön. Vihreä tekee hyvää silmille, se ei rasita näköhermoja, kuten monet muut värit. Vihreä on tasapainoisuuden symboli. Se on erityisen hyvä väri lastenhuoneeseen silloin, kun perhe asuu kerrostalossa, eikä lähellä ole kasveja tai luontoa. Sinertävänvihreä on hyvä väri tyynnyttämään kiehuvaa temperamenttia tai purkamaan stressiä.

Sininen

Sininen sisustus vaikuttaa sopusointua lisäävästi ja edesauttaa henkistä avautumista. Sininen tuntuu avartavan ja viilentävän tilaa. Sinisessä on taivaan etäisyyden lisäksi selkeyttä, hiljaisuutta, levollisuutta, kuolemattomuutta, viisautta, antaumusta, uhrautuvaisuutta ja vakavuutta. Sininen on suotuisa ympäristö ideoiden edelleen kehittämiseen, kun taas punainen sopii ideointivaiheeseen paremmin.

Turkoosi

Turkoosi on mieluinen sekä sinistä että vihreää mielivärinään pitäville ihmisille. Turkoosi ei ole hyvä laajoina pintoina, mutta esimerkiksi lattiana hyvin tumma turkoosi on useimpien mielestä viehättävä. Turkoosin olemus on viileä ja selkeä, se sopii oivallisesti ujoille ja aroille ihmisille, jotka kärsivät omasta ujoudestaan ja haluaisivat päästä siitä eroon. Turkoosin sanotaan auttavan keskusteluyhteyden luomisessa, se auttaa tulemaan ulos kuoresta ja kutsuu samalla muita luokseen.

Violetti

Violetti sisustuksessa ohjaa itsetutkiskeluun, totuuden etsintään ja intuitioon. Siinä on vakavuutta ja filosofishenkisyyttä. Väitetään, että liiallinen sinivioletin käyttö voi kuitenkin johtaa fanaattisuuteen ja suvaitsemattomuuteen. Violetti yhdistettynä siniseen ja valkoiseen soveltuu erityisen hyvin makuuhuoneeseen, sillä väriyhdistelmä auttaa uneen pääsyä. Etenkin stressistä kärsivälle henkisen työn tekijälle suositellaan myös vahvaa violettia makuuhuoneen. Keittiössä sen sijaan vahva violetti vie näläntunteen pois. Violetin hengellinen perusluonne voi ärsyttää niitä ihmisiä, jotka ovat kiintyneitä materiaaliseen maailmaan. Aivan vaalea violetti lohduttaa toipilaita ja surevia.

Purppura

Purppuraa ei suositella käytettäväksi sisustuksessa sellaisissa tiloissa, joissa oleskellaan pidempään, sillä sen vaikutukset eri ihmisillä voivat olla hyvin erilaisia, jopa toisilleen vastakkaisia.

Vaaleanpunainen

Erityisesti nuoret tytöt rakastavat pinkkiä ja vaaleanpunaista. Vaaleanpunainen sisustus luo herkän rakastettavuuden ilmapiiriä. Jopa vankeja on yritetty taltuttaa vaaleanpunaisilla ympäristöillä. Suurelle osalle murrosikäisiä tyttöjä vaaleanpunainen on suosikkiväri, jonka herkkyyttä voi lisätä entisestään vaaleanvihreällä.

Ruskea

Ruskea on sopivan rauhoittava tausta värikkäille pinnoille, mutta liian laajana pintana ruskea puolestaan masentaa. Keskiruskeat sävyt eivät ole niin rauhallisia kuin tummat. Beige on rauhoittava ja sellaisena liiankin suosittu, koska se saattaa ohjata apatiamaiseen virikkeettömyyteen. Ruskea kannattaa yhdistää keltaiseen, oranssiin tai kultaan, muuten se voi tehdä apaattiseksi. Parhaiten ruskea sopii lattioihin sekä hyvin vaaleana sävynä käytettynä sellaisiin tiloihin, joissa on paljon kirjavaa materiaalia sisältäviä hyllyköitä. Ruskeaa suositellaan myös turvattomuutta tuntevan lapsen huoneeseen.

Teksti: Nina Pinjola / Mediafocus
Kuvat: Tikkurila ja Värisilmä

Lähteet/luettavaa:

  • Seppo Rihlama: Värit ja kuviot ympäristövaikuttajina, Tikkurila Oy, Vantaa 1993
  • Lilian Verner-Bonds: Väriterapia – Henkiseen tasapainoon ja terveyteen värien avulla, Karisto 1999
  • Unto Pusa: Väri – muoto – tila, Otakustantamo 1967
  • Seppo Rihlama: Arkkitehtuuri ja ihminen, Tammer-Paino 1965
  • Color Harmony – A Guide to Creative Color Combinations, Greenwood Publishing 1987
  • Rudolf Steiner: Värien olemus, Hakapaino 1990
  • Frank H. Mahnke: Color, Environment & Human Response, Van Nostrand Reinhold, NY 1996
  • William Hansen: Käytä oikein värejä, Tammi 1967
  • Albert O. Halse; The Use of Color in Interiors, McGraw-Hill 1978
  • Waldron Faulkner: Architecture and Color, John Wiley & Sons, USA 1972
  • Ebba Donner: Värit - Tunne luonteesi, Kirjayhtymä1991
  • Enid Verity: Colour Observed, The Macmillan Press, Hong Kong 1980

Lue myös:

    Uusimmat