Värillä on väliä – näin kodin värisävyt vaikuttavat mielialaan

Väripsykologian mukaan tietyt värit saattavat auttaa luomaan rauhoittavan ympäristön ja luovan mielentilan. Entä mikä on väri, jonka läheisyydessä on helppo olla sosiaalinen?

Sisustus nähdään usein kauniina esineinä tai elementteinä. Väripsykologian kannattajat uskovat, että nimenomaan sillä on merkitystä, millä väreillä kotisi sisustat. Se vaikuttaa sekä sinun että perheesi henkiseen hyvinvointiin. Webmd.com luetteli huone huoneelta värit, joiden uskotaan toimivan parhaiten juuri näissä huoneissa.

– Väri on kansainvälinen, sanaton kieli ja me kaikki osaamme puhua sitä. Se, mitä väriä käytät kotisi sisustuksessa, vaikuttaa myös tunteisiisi ja käyttäytymiseesi, kertoo värikonsultti Leslie Harrington.

Olohuone ja eteinen

Lämpimät sävyt kuten punaiset, keltaiset ja oranssit ja maanläheiset värit ruskea ja beige toimivat usein hyvin sekä olohuoneessa että eteisessä. Ne stimuloivat keskustelua.

– Nämä värit rohkaisevat ihmisiä istumaan ja juttelemaan. Tunnet lämmön ja ihmisten välisen yhteyden paremmin, kertoo värikonsultti Kate Smith.

Keittiö

Värikonsulttien mukaan keittiöön voisi sopia parhaiten sävyt, jotka olivat lapsuudenkotisikin keittiössä – näin ne herättäisivät sinussa mukavia muistoja. Siis mikäli muistosi kotoa olivat mukavat. Muussa tapauksessa punaiset ja keltaiset sopivat parhaiten myös keittiöön. Mikäli olet pudottamassa painoa, punainen ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä se nostaa myös ruokahaluasi.

Ruokasali

Kuten edellä mainittiin, ruokahalua nostattava punainen on värinä omiaan ruokailuhuoneeseen. Se saattaa myös saada vieraasi ajattelemaan sinun olevan parempi kokki!

Makuuhuone

Makuuhuoneessa rentoudut yksin tai rakkaasi kanssa. Viileät värisävyt, kuten sininen, vihreä ja laventeli, ovat oiva vaihtoehto sisustukseen, sillä niillä on rauhoittava vaikutus. Mitä tummempi sävy, sitä voimakkaampi vaikutus sillä uskotaan olevan.

Kylpyhuone

Valkoiset ja lämpimät sävyt ovat aina olleet suosittuja kylpyhuoneen värejä mietittäessä, ainakin koska ne yhdistetään usein puhtauteen. Nykyään kylpyhuonetta ei käytetä ainoastaan peseytymiseen, vaan henkilökohtaiseen rauhoittumiseen ja palautumiseen. Vihreät ja siniset sävyt ovat suosittuja, mutta niitä on järkeä käyttää vain, jos koet ne mieleisiksi.

Työhuone

– Punaiset ja oranssit saavat sinut helpommin liikkeelle, mutta ne voivat myös luoda sinulle kuumat oltavat. Tästä syystä siniset ja vihreät voivat olla parempi valinta työhuoneeseen. Myös keltainen ja vihreä sekä sininen ja vihreä yhdistettynä ovat hyvä vaihtoehto, sillä ne ovat iloisempia värejä, Harrington kertoo.

Kotitoimisto

Tässä huoneessa avainsana on tuottoisuus. Mitä nopeammin saat työn tehtyä, sitä enemmän sinulle jää aikaa perheen ja ystävien parissa. Värikonsultit ovat samaa mieltä siitä, että vihreä on nappivalinta kotitoimistolle.

– Vihreä on keskittymisen väri. Se on yksi parhaista väreistä, jonka ympäröimänä voi helposti olla pitkiä aikoja, Harrington sanoo.


AVA

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat