Mainos

Varhaisperunaa jää pelloille

Varhaisperunaa jää länsirannikon viljelyksillä nostamatta satoja tuhansia kiloja. Hinta on painunut niin alas, että se ei enää kata nostokustannuksia eivätkä ylisuuriksi kasvaneet varhaisperunat myöskään ole haluttua tavaraa.

Perinteisesti kotimaista uutta perunaa on saatu juhannukseksi, mutta nyt kylmät säät viivästyttivät satoa noin puolitoista viikkoa. Kun ei ollut kotimaista, tuotiin ruotsalaista. Sitä oli markkinoilla vielä, kun suomalaistakin varhaisperunaa oli jo tarjolla.
-Parhaaseen satoaikaan tulivat sateet, ja kun ne loppuivat, perunaa nostettiin jo muuallakin kuin rannikolla. Markkinat eivät vetäneet, sanoo Merimaskun perunaosuuskunnan markkinoija Anne Hanhiniemi.
-Ei varhaisperunan kokonaiskysyntä kasva. Tuontiperuna ei ratkaisevasti ole syynä tilanteeseen. Jos sitä ei olisi ollut, olisi syöty vanhaa, Hanhiniemi arvioi.

Ylitarjonnan vuoksi uuden perunan hinta romahti viikko juhannuksen jälkeen. Myymättä jäänyttä varhaisperunaa on esimerkiksi Rymättylän pelloissa noin 200 000 kiloa ja Merimaskun-Askaisten alueella 50 000-100 000 kiloa. Peltoon ne todennäköisesti myös jäävät.
-Alimmillaan perunakilosta on viljelijälle maksettu nyt 60 penniä ja se ei edes peitä nostokustannuksia. Perunat ovat kyllä hyvälaatuisia, mutta ne ovat kasvaneet jo niin isoiksi, ettei niitä enää mielletä uusiksi perunoiksi. Halkaisijaltaan yli 55 milliä oleva peruna ei meillä ole enää edes kauppakelpoinen.
-Venäjälle kelpaisi isompikin peruna ja vientimahdollisuuksia on tutkittukin. Paperisota on kuitenkin niin monimutkainen, ettei hankkeita pystytä nopeasti toteuttamaan, Anne Hanhiniemi kertoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.