VAR saapuu syksyn MM-karsintoihin – nähdään ensimmäisen kerran Suomessa Huuhkajien ottelussa

Euroopan jalkapalloliitto Uefa kertoi torstaina, että VAR-videotuomarointijärjestelmä otetaan käyttöön jäljellä olevissa Euroopan alueen miesten MM-karsintapeleissä. Suomessa järjestelmä on näin ollen ensimmäistä kertaa käytössä 4. syyskuuta, kun Huuhkajat kohtaa Olympiastadionilla MM-karsintaottelussa Kazakstanin.

Uefan mukaan VAR-systeemiä ei nähty Euroopan MM-karsintojen keväällä pelatuissa otteluissa johtuen koronapandemiaan liittyvistä vaikeuksista sekä logistisista ongelmista. Nyt järjestelmä kuitenkin saadaan myös Suomeen.

– Hyvä, että se tulee. Uefan kilpailuissa VAR on ollut käytössä enenevissä määrin ja oli tarkoitus, että se olisi tullut Eurooppa-liigassa ja Mestarien liigassa käyttöön jo varhaisemmassa vaiheessa. VAR laajenee ensin Uefan kilpailuihin ja monissa pienissäkin Euroopan maissa se on jo otettu käyttöön ainakin osittain, iloitsee Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä VAR-järjestelmän käyttöönotosta syksyn MM-karsintaotteluissa.

Palloliitto kertoo, että suomalaistuomareista VAR-koulutus löytyy toistaiseksi vain harvalta: Mattias Gestranius ja avustavat erotuomarinsa Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta ovat tuominneet VAR-otteluita.

– Tällä hetkellä heitä on kolme, mutta meillä on halua ja suunnitelmia olla kehityksessä mukana, kun Uefa alkaa kouluttamaan lisää tuomareita koronan taipumisen myötä, Hyytiä kertoo.

 Kazakstan-ottelussa Uefa vastaa esimerkiksi tekniikasta. Yksityiskohtaisista järjestelyistä muun muassa kameroihin liittyen on määrä päättää ensi viikolla, Palloliitto kertoo.

– Uefa tuo tekniikan ja tuomarit ja hoitaa toteutuksen. Meidän Suomen tehtävänä on järjestää puitteet ja olosuhteet niin, että VAR-järjestelmä saadaan rakennettua, Hyytiä mainitsee.

Lue myös:

    Uusimmat