Painin MM-kisojen vapaapainissa Kiinan Guangzhoussa Suomella on vain yksi edustaja: naisten 48 kilon sarjassa perjantaina painiva Hajar Ashtiani. Miehissä ei siis ole edustusta lainkaan.
Painiliiton vapaapainin oto-päävalmentajana toimiva Hannu Rantala myöntää tilanteen synkkyyden, mutta näkee lajissaan myös valoa.
- Miehissä tilanne on heikko. Meillä ei ole oikeastaan kuin Jouni Rosenlöf (25), joka satsaa tosissaan edustustehtäviin. Hän olisi paininut kevään Moskovan EM-kisoissa, mutta polven nivelsiteiden repeäminen kolme viikkoa ennen kisoja esti osallistumisen, Rantala harmitteli.
Helsingissä vapaapainijoiden treenejä vetävä liikuntatieteiden maisteri Rantala tietäisi keinoja, joilla vapaapainin tasoa Suomessa voitaisiin nostaa. Jotain on jo asian hyväksi tehtykin.
- Viime vuonna Mäkelänrinteen lukion kanssa on aloitettu tehdä yhteistyötä. Myös puolustusvoimien urheilukoulun kanssa on hyvää yhteistyötä. Pelkällä liiton leirityksellä ei Suomesta nousta arvokisojen mitaleille. Se on kylmä totuus, Rantala summasi.
Vapaapainia voi pitää vielä kovempana lajina kuin kreikkalais-roomalaista painia.
- Kuntopohja pitää olla kova, ja onhan vapaassa liikkeitäkin selvästi enemmän kuin krekossa, totesi Rantala, joka omalla urallaan paini Pekka Rauhalan varjossa 74 kilon sarjassa EM-kisoissa seitsemännen ja kahdeksannen sijan parhaina saavutuksinaan.
Rantala vetää itse Helsingissä alle 17-vuotiaiden poikien ryhmää, jossa on myös oma poika mukana.
- Käy siellä treenejä vetämässä Pekka ja Jukka Rauhala ja Jouni Ilomäki, joten en minä nyt ihan yksin sitä tee. Siinä ryhmässä on lahjakkaita nuoria, Rantala näki.
Hyviä nuoria naispainissa
Kanadassa Reginan yliopistossa urheilupsykologiaa opiskeleva Hajar Ashtiani (24) on jo pitkään ollut itseoikeutettu arvokisaedustaja. Moskovan EM-kisoissa keväällä hän sijoittui 48 kilon sarjassa viidenneksi.
- Hänelle on hyviä haastajia Suomessa. Lähimpänä on Sarianne Savola, joka sijoittui samassa sarjassa junioreiden EM-kisoissa hopealle. Tiina Ylinen, Johanna Hautala ja Tiina Vainionpää ovat painineet jo nuorten ja kadettien (alle 17-vuotiaat) EM-kisoissa mitaleille, Rantala luetteli.
Naisten paini oli mukana jo Ateenan olympialaisissa.
- Olympiastatus antoi potkua naispainille kummasti. Meillä on kyllä vieläkin harrastajamäärä hyvin pieni esimerkiksi Ruotsiin (neljä edustajaa MM-kisoissa) verrattuna. Norjakin oli 80- ja vielä 90-luvulla kova naispainimaa, mutta siellä on harrastus jostain syystä tyssähtänyt, ihmetteli Rantala, joka ei itse näe naispainin ja miesten painin välillä mitään eroa.
- Samasta lajista on kyse. Nytkin täällä Kiinassa Ashtianin sarjassa on mukana 26 naista, Rantala laski.
(MTV3-STT)