Mainos

Vantaan pommiuhkaajan karmiva tausta: Kaappasi lentokoneen käsikranaateilla uhaten

Vantaalla tänään vangittavaksi esitettävällä miehellä on taustallaan vakavia lentoturvallisuuteen liittyviä rikoksia.

Vuonna 1993 hän kaappasi venäläisen Aeroflot Tupolev-134-matkustajakoneen, joka oli matkalla Siperian Tyumenista Pietariin. Kahdella käsikranaatilla uhaten mies vaati lentäjiä ohjaamaan koneen kohti New Yorkia. Kone laskeutui ensin Tallinnaan tankkaamaan ja lopulta Tukholman Arlandaan, jossa mies otettiin kiinni viiden tunnin neuvottelujen jälkeen.

Koneessa oli henkilökunnan lisäksi 80 matkustajaa, kertoi New York Times vuonna 1993.

Motiivina lapsen sairaus

Mukana koneessa oli miehen vaimo ja 8-kuukautinen lapsi. Motiiviksi mies kertoi lapsen sairauden. Hän halusi viedä lapsen hoidettavaksi New Yorkiin, mutta hänellä ei ollut varaa lentolippuihin.

– Olisin tarvinnut 50-100 kuukauden palkan lippujen ostoon, hän kertoi New York Timesin mukaan oikeudelle.

Mies luovutettiin Venäjälle, jossa hänet tuomittiin kaappauksesta 12 vuoden vankeuteen. Myös hänen vaimonsa sai tuomion.

Mies on Aftonbladetin mukaan Venäjän kansalainen, mutta kansainvälisen median mukaan hän on alunperin kotoisin Azerbaizanista.

Uhannut aiemminkin pommilla

Tämän viikon keskiviikkona mies saapui Pietarista Helsinki-Vantaan lentokentälle ja ilmoitti rajanvartiolaitoksen virkailijoille, että Ruotsin Arlandasta pian lähtevässä SAS:n lentokoneessa on räjähteitä.

Kone tutkittiin Arlandan kentällä, mutta mitään ei löytynyt. Itä-Uudenmaan poliisi epäilee 49-vuotiasta miestä perättömästä vaarailmoituksesta, josta voidaan tuomita enintään vuosi vankeutta.

Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään Vantaalla kello 14. Toistaiseksi on epäselvää, miksi hän esitti uhkauksen. Poliisin mukaan miehellä ei epäillä olevan kytköksiä terrorismiin.

Ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan mies on syyllistynyt vastaavan perättömään pommiuhkaukseen myös vuosi sitten.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.