Vantaalla ja Keravalla apu saapuu liian hitaasti onnettomuuspaikalle – avilta ukaasi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on puuttunut tilanteeseen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pelastustoimessa on huomattavia puutteita siinä, miten nopeasti ensimmäinen yksikkö ehtii onnettomuuspaikalle, kertoo aluehallintovirasto (avi) tiedotteessaan.

Etelä-Suomen avi on määrännyt hyvinvointialueen korjaamaan pelastustoimen ensimmäisen yksikön toimintavalmiusajat lain ja ohjeistuksen edellyttämälle vähimmäistasolle.

Tiheimmin asutuilla ja rakennetuilla alueilla ensimmäisen yksikön pitäisi ehtiä paikalle kuudessa minuutissa vähintään puolessa tehtävistä.

Ongelmallisimmat alueet ovat Kehä III:n ympärillä ja tiheimmin asutuissa kaupunkikeskuksissa: Itä-Vantaalla Tikkurilan alueella, Länsi-Vantaalla Myyrmäessä sekä Korson, Keravan, Järvenpään, Hyvinkään ja Riihimäen tiiviimmissä asutuskeskittymissä.

–  Kasvavilla kaupunkiseuduilla ylipäänsä esiintyy merkittävästi puutteita pelastustoimen toimintavalmiusajoissa, mikä käy ilmi myös hyvinvointialueiden pelastustoimea koskevista asiantuntija-arvioistamme, kertoo pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen avista tiedotteessa.

Alueella valmiusajoissa on ollut puutteita kuitenkin jo pidempään, eikä aiempi korjausmääräys ole parantanut tilannetta riittävästi.

Avi seuraa välitavoitteiden toteutumista

Avin määräys kohdistuu seuraaville kymmenelle vuodelle. Siinä on vuosittaiset välitavoitteet, joiden toteutumista avi seuraa.

– Uudessa korjausmääräyksessä on pitkä, vuosikymmenen aikajänne, jotta hyvinvointialueella on realistinen mahdollisuus saattaa mittava korjausvelka kuntoon, kertoo Lintunen.

Jos tavoitteita ei saavuteta, aluehallintovirasto voi uhkasakolla tehostaen velvoittaa hyvinvointialueen kirimään tavoitetason kiinni antamassaan määräajassa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue vastaa keskinäisen sopimuksen perusteella myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastustoimen palvelujen järjestämisestä. Huomattavia puutteita on molemmilla hyvinvointialueilla.

Lue myös:

    Uusimmat