Mainos

Vankilääkäri huolestunut päihdyttävistä lääkkeistä

Huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä annetaan siviilissä liian helposti, sanoo vankeinhoidon uusi ylilääkäri Heikki Vartiainen.

Vankeinhoidon uusi ylilääkäri Heikki Vartiainen on huolestunut vankiloissa liikkuvista päihdyttävistä lääkkeistä. Vartaisen mukaan huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä annetaan siviilissä liian helposti. Kuukausi sitten rikosseuraamusviraston ylilääkärinä aloittaneella Vartiaisella on kova lääkäritausta. Hän oli 12 vuotta Niuvanniemen mielisairaalassa ja sen jälkeen viisi vuotta HUS:n erikoispsykiatrian osastolla.

Vankien lääkekulut ovat keskimäärin 500 euroa per vankia vuodessa.

- Vangit ovat noin noin 6 kertaa sairaampia kuin tavallinen väestö. se selittää kustannusten suuruutta, Vartiainen sanoo.

Suurimmat ongelmat liittyvät psyykkisiin sairauksiin ja viime vuosina selkeästi lisääntyneeseen päihderiippuvuuteen.

- Kyllä edelleen pääpäihde on alkoholi, mutta vankipopulaatiossa lähellä alkaa olla huumeidenkäyttö.

Perinteisten huumeiden ohella ongelmia aiheuttavat myös päihdyttävät lääkkeet, joiden reseptejä siviilipuolella kirjoitetaan Vartiaisen mielestä liikaa..

- Jotkut lääkärit määrää niitä päihdyttäviä lääkkeitä holtittomasti. Uskovat ja luottavat potilaaseen. Meidän potilailla on venkuluutta osoitettu. He ovat rikollisia, mutta siviilipuolella tämmöinen tulee jonkun vastaanotolle ja se saattaa mennä läpi.

Näillä siviilipuolen resepteillä vangit yrittävät saada vankilassa itselleen samoja päihdyttäviä, useimmiten bentsodiatsepiini- lääkkeitä. Vartiainen ei halua, että huumeiden korvaushoitoja ryhdyttäisiin aloittamaan vankiloissa.

- Subutex on kovaa kauppatavaraa siviilissäkin, kun tiedetään, että kysymys on rikollisista jotka käyvät kauppaa. Jos ne tuodaan kovin laajalti vankilaan niin me olemme aika pulassa, Vartiainen sanoo.

Ylilääkäri haluaa taata terveydenhuollon työntekijöille turvalliset olosuhteet.

- Ei vartijan sen enempää kuin lääkärin kuulu ottaa turpaansa sen takia että hän työskentelee vankilassa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.