Vankien ilkivalta on johtanut jopa viemärisukeltajien tarpeeseen – vankila harkitsee ”repijäpumppuja” jätevesiputkiin

MTV Vantaa vankilassa: Vankien itsemurhia pyritään supistamaan erilaisin keinoin –"Ei pitäisi olla koukkuja, joihin saa hirttosilmukan" 5:42
Vankiloissa pyritään ehkäisemään itsemurhamahdollisuuksia.

Tilanteeseensa tyytymättömät vangit voivat toisinaan osoittaa mieltään tuhoisilla tavoilla. Toisinaan uutisissa kerrotaan sellien tuhoamisesta, mutta joskus ilkivalta tapahtuu pinnan alla.

Länsi-Suomen rikosseuraamusalueella viime kesällä vankilaa piinasi joidenkin vankien tekemä tai mobilisoima ilkivalta, jossa vangit vetivät pyykkejä vessanpytyn kautta viemäriin. Vaatteet aiheuttivat tukoksia paitsi vankilan jätevesiverkossa, myös kulkeutuivat kunnan jätevesipumppaamoon asti aiheuttaen tukoksen.

– Tukkeutuneet pumput pitää purkaa. Kaupunki hoitaa omassa päässään, hoitaa asentajat ja tarvittaessa sukeltajat jätesäiliöihin. Ne laskut vankila joutuu sitten maksamaan, Länsi-Suomen alueen turvallisuuspäällikkö Jukka Lallukka kertoo MTV Uutisille.

Vankiloissa selvitetään vastatoimien mahdollisuutta

Hän kuvailee ilkivallan muotoa hyvin ikäväksi, ja hyvin työllistäväksi. Toiminnan taustalla hän uskoo olevan joidenkin vankien halu osoittaa mieltään esimerkiksi jostain päätöksestä tai asiasta vankilassa.

Toimintaan on haluttu myös vastata.

– Ollaan tehty selvityksiä, voisiko vankilan alueella olla repijäpumput, Lallukka kertoo.

Repijäpumput pienentävät kiinteät ja kuitumaiset jätteet pienemmiksi ennen viemärijärjestelmään päätymistä, estäen näin tukokset.

Vankien jätevesistä voisi selvittää huumeita vankiloissa

Viemärijärjestelmiin kohdistuu vankiloissa myös muutakin kiinnostusta. Eri kaupungeissa jätevesistä tehtävät jätevesitutkimukset ovat saaneet vankilat pohtimaan, voisiko vankiloissa käytettäviä huumemääriä selvittää vankilan jätevesiä tutkimalla.

Toistaiseksi nykyisissä vankiloissa ei tällaisia tutkimuksia tulossa, osaltaan sen vuoksi, että vankilan viemäriverkosto ei välttämättä mahdollista tutkimusten tekemistä.

Tulevissa vankiloissa tämä mahdollisuus saatetaan huomioida. Tulevissa vankiloissa voisi olla esimerkiksi mahdollista tarkkailla jätevesiä osastokohtaisesti, jolloin tieto kunkin osaston huumetilanteesta tulisi vankilan tietoon ja auttaisi kohdentamaan toimet sinne, missä niille on suurin tarve.

Lue myös:

    Uusimmat