Kuinka näin voi käydä? Kylmäkosken vankila päästi väärän henkilön vapaaksi – vankilanjohtaja: "Hän esiintyi henkilönä, joka piti vapauttaa"

9:30
MTV Uutiset Live: Miten vankila päästi vahingossa väärän henkilön vapaaksi? Vankilan johtaja vastaa kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Vanki pakeni Kylmäkosken vankilasta Etelä-Pirkanmaalta eilen. Kyseessä on Kylmäkosken vankilan historian ensimmäinen pako. 

Tapauksen vahvistaa vankilan johtaja Harri Rämö

– Valitettavasti näin on päässyt käymään, hän kertoo MTV Uutiset liven haastattelussa. 

Poikkeuksellisen tapauksesta tekee se, miten pako tapahtui. Vanki pääsi vapaaksi vankilan erehdyksen takia. Vankila sekoitti kaksi vankia keskenään ja sen perusteella vapauteen asteli väärä henkilö. 

– Hän esiintyi henkilönä, joka piti vapauttaa. Vangit olivat todennäköisesti suunnitelleet teon yhdessä, Rämö kertoo.

Vangin henkilöllisyys oli tarkistettu vapautushetkellä, mutta vanki oli onnistunut huijaamaan henkilökuntaa. Rämön mukaan vangit muistuttivat ulkonäöllisesti todella paljon toisiaan. 

– Tässä on tarkistettu syntymäaika ja luotettu vangin kertomaan. Erittäin harmillinen tapaus, mitä ei missään tapauksessa saisi käydä.

Vankila huomasi vahingon melkein heti, mutta vanki sai etumatkaa. Hän ehti kävellä vankilan porttien ulkopuolelle, jossa odotti kyyti ulkomaailmaan. 

– Siinä tilanteessa emme lähteneet perään, Rämö toteaa.

Etsintäkuulutus tehty

Rämö ei kerro, mistä rikoksesta ja kuinka pitkää rangaistusta vanki on istunut. Vankilan henkilökunnan näkemys on kuitenkin se, ettei vankia pidetä vaarallisena. 

– Koskaan ei voi tietää, kuka on vaarallinen ja kuka vaaraton, Rämö lisää.

Poliisi on tietoinen tapauksesta ja karanneesta vangista on tehty etsintäkuulutus. Vankia ei kuitenkaan etsitä aktiivisesti. Rämöllä ei ole mitään tietoa siitä, missä vanki tällä hetkellä on.

Kylmäkosken vankila on suljettu laitos, josta ei ole koskaan aiemmin päässyt yksikään vanki pakoon. Rämö korostaa, että vankilasta vapautetaan vuosittain 400-500 vankia. Tapauksen myötä vangin vapauttamisprosessia on muutettu ja tiukennettu. Jatkossa vangin henkilöllisyys varmistetaan tarkemmin. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja