Vanhusten asuinpalvelujen kilpailutus tökkii

Kuntaliiton mukaan kunnat eivät jaa ajoissa tietoa tulevista palvelutalohankkeista, minkä vuoksi yritykset eivät ehdi reagoida tarjouspyyntöihin. Kuntien ostopalveluina tilaamat palvelutalot vaativat usein suuria investointeja.

Kunnat sähläävät vanhusten asuinpalvelujen kilpailutuksessa. Julkisten hankintojen hankintalaki tuli voimaan kesäkuun alussa, mutta kunnat ja yritykset eivät näytä aina tuntevan pelisääntöjä, sanoo Kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikön päällikkö Leena Piekkola.

Piekkolan mukaan ongelma johtuu siitä, että ostopalvelujen käyttö on suhteellisen tuore ilmiö.

Kunnat eivät jaa kyllin ajoissa tietoa tulevista hankkeistaan, joten yrityksille ja järjestöille ei jää riittävästi aikaa reagoida tarjouspyyntöihin. Ikäihmisten asuinpalvelut vaativat usein suuria investointeja.

Vanhusten asuinpalvelujen ulkoistaminen on yleistynyt kunnissa 1990-luvulta lähtien. Toissa vuonna lähes 60 prosenttia vanhusten asuinpalveluista oli yritysten tai järjestöjen tuottamia.

Iäkkäille vanhemmille ostetaan palveluita verohelpotuksilla

Joka kymmenes kunta ulkoistanut palveluasumisen

Suomalaiset ovat valmiita sijoittamaan yhä enemmän vanhusten asuinpalveluihin. Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtajan Pirkko Karjalaisen mukaan yksityisten palveluiden määrä on selvästi lisääntymässä.

- Erityisesti se on noussut kotiavussa, siivouksessa ja tämänkaltaisissa palveluissa, mutta myös palveluasumisen puolelle on tullut runsaasti yritysten järjestämää toimintaa, Karjalainen huomioi.

Hoiva-alan yritykset eivät toimi ainoastaan kuntien alihankkijoina, vaan myös täysin yksityisten palveluiden määrä on kasvussa. Ikäihmisille asuinpalveluja tarjoavan Medivire Hoivan toimitusjohtaja Kristiina Hautakangas näkee, että yhtiöiden nousu markkinoille tarjoaa ihmisille valinnanvaraa.

- Yksityishenkilöiden ostamien palveluiden määrä lisääntyy tavallaan kuin aaltona eli tasaisesti. Selkeästi on enemmän myyntiä kuin viime vuonna vastaavana aikana, Hautakangas kertoo.

Yksityisten palvelujen hintahaitari on melkoinen. Kuvaavaa on, että Medivire Hoivan palvelutalon yksiössä asuva ikäihminen saisi reilulla 810 eurolla kuukaudessa kauppapalvelun, kotiavustuksen ja turvapuhelimen. Vajaalla 3100 eurolla kuukaudessa puolestaan irtoaisi kaksio ja edellä mainittujen palveluiden lisäksi siivousta, yökäyntejä, peseytymispalvelua, pyykkihuoltoa, lääkehuoltoa sekä lounaat arkisin ja viikonloppuisin.

Hautakankaan mukaan tuorein piirre alalla on se, että lapset ovat alkaneet ostaa iäkkäille vanhemmilleen palveluita. Hänen mielestään tämä on yleisintä kesällä, koska omaiset viettävät enemmän aikaa vanhusten parissa ja huomaavat, miten huonokuntoisia he ovat.

- Kustannusvastuuta jaetaan, eli kaikki henkilön lapset käyttävät kotitalousvähennyksen hyödyksi ja ostavat palvelua vuorotellen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat