Vanhus kaatui ja mursi reisiluunsa posiolaisessa hoitoyksikössä – kaikki vuorossa olleet työntekijät todistivat tilannetta, mutta kukaan ei auttanut

Rovaniemen hovioikeus päätteli viime viikolla tapauksen, jossa kolme posiolaisen hoitoyksikön työntekijää tuomittiin heitteillepanosta.

Työntekijät olivat jättäneet 78-vuotiaan muistisairaan ja lievästi kehitysvammaisen vanhuksen maahan tämän kaaduttua. Vanhukselta oli kaatumisen yhteydessä murtunut reisiluu, ja häntä autettiin vasta kun paikalle sattui palveluesimies.

Käräjäoikeus ratkaisi tapauksen jo vuonna 2019, mutta asiaa puitiin vielä Rovaniemen hovioikeudessa yhden syytetyn valitettua käräjätuomiosta. Hovioikeus ei tehnyt muutoksia käräjäoikeuden tuomioon.

Auttaja tuli paikalle sattumalta

Kolmen naisen tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat Posiolla lokakuussa 2017.

Naiset olivat tapahtuma-aikaan kolmestaan työvuorossa asumispalveluyksikössä, ja ohjasivat käytävällä rollaattorilla liikkunutta 78-vuotiasta vanhusta omaan huoneeseensa päin.

Vanhus oli sylkäissyt päin yhtä naisista, minkä jälkeen nainen oli nopeasti ja voimakkaasti kääntänyt vanhuksen rollaattoria niin, että tämä kaatui lattialle selälleen ja mursi oikean reisiluunsa.

Tilanteen jälkeen sylkäisyn kohteeksi joutunut hoitaja oli nostanut vanhuksen istumaan. Kolmikko ei ollut kuitenkaan auttanut vanhusta mitenkään muuten tai hälyttänyt paikalle apua, vaan he olivat seurailleet tilannetta vierestä ja poistuneet paikalta jättäen liikuntakyvyttömän vanhuksen lattialle.

Vanhus sai apua noin 10 minuutin kuluttua, kun paikalle tuli sattumalta palveluesimies, joka oli jäänyt muiden tietämättä ylitöihin. Hän puuttui tilanteeseen.

Kolmikko kiisti syytteen

Oikeudessa kaikki kolme kaatumistilanteessa ollutta työntekijää kiistivät syytteen heitteillepanosta.

Naiset kertoivat, ettei vanhus ollut valitellut kipua kaaduttuaan, eivätkä he tienneet tämän loukanneen itseään. Yksi tosin oli aiemmin sanonut poliisikuulusteluissa, että vanhus olisi valittanut kipua.

Todistajana kuultu palveluesimies puolestaan kertoi, että hänen saavuttuaan vanhus itkeskeli ja vaikutti harmistuneen oloiselta. Vanhuksen jalka ei ollut normaalissa asennossa, ja tunnustellessa vanhus oli valittanut kipua.

Käräjäoikeus katsoi, ettei vanhuksella ollut terveydentilansa takia samanlaisia valmiuksia ja kykyä ilmaista kipua kuin terveellä ihmisellä.

Kolme hoitajaa kuitenkin näki vanhuksen kaatuvan ja heidän olisikin täytynyt käsittää, että tämä on jollain tavalla loukkaantunut. Vanhuksen jalka oli jäänyt kaatuessa toisen jalan alle, eikä vanhus päässyt lattialta ylös omin avuin.

Rangaistukseksi sakkoja

Kolmikon katsottiin syyllistyneen heitteillepanoon. Rangaistukseksi määrättiin 20 päiväsakkoa kullekin. Kahden naisen osalta sakoista jäi maksettavaa 140 euroa. Yhden tulot olivat hieman suuremmat, minkä takia päiväsakoista maksettavaa koitui 500 euroa.

Tavallisesti oikeudessa pohditaan rikosjutun yhteydessä paitsi rangaistusta, myös rikoksen uhriksi joutuneelle henkilölle maksettavia vahingonkorvauksia.

Tässä tapauksessa pohdittavaa ei jäänyt. Vanhus kuoli noin kaksi viikkoa tapahtumien jälkeen, ja oikeusjutussa asianomistajana oli kuolinpesä.  

Lue myös:

    Uusimmat