Vanhempien riitely synkistää monen lapsen joulun: Lahjoja roskiin, perättömiä ilmiantoja

Etävanhemman näkökulmasta joulu voi olla monella tapaa hankalaa aikaa, jos järjestelyistä ei pystytä sopimaan ajoissa ilman riitelyä ja kyräilyä. Myös lapset kärsivät vanhempien riitelystä.

Elatusvelvollisten Liitto ry:n puheenjohtaja Ahti Hurmalainen myöntää, että joulu on erityisen hankalaa aikaa monissa eroperheissä.

– Joulu on perheiden ja sukujen kokoontumisaika. Kumpikin vanhempi kokee, että lapsille ja oman puolen sukulaisille olisi hyvä, että lapsi olisi kyseisen vanhemman luona, Hurmalainen sanoo.

– Monta kertaa erityisesti äidit kokevat, että joulu on enemmän lapsen, äidin ja tämän suvun juhla, koska on piparien ja kakkujen leivontaa, jouluruokien laittamista ja muuta.

Hurmalaisen mukaan on valitettavan yleistä, että etenkin joulun aikaan etävanhemmat soittavat esimerkiksi Elatusvelvollisten liiton tai muiden vanhemmuusyhdistysten neuvoviin puhelimiin, kun toinen vanhempi ei haluaisi luovuttaa lapsia sovittuna ajankohtana.

– Hirveän paljon tulee sellaista, että kun etävanhempi tulee hakemaan lasta vaikka aatonaattona, sovitusta hakupaikasta ei löydykään lasta ja toista vanhempaa, eikä puhelimeen vastata. Etävanhempi on voinut tulla pitkänkin matkan päästä täysin turhaan. Hän voinut varata itselleen ja lapsille myös matkan vaikka laskettelureissulle tai jopa ulkomaille ja nekin rahat menevät täysin hukkaan, Hurmalainen kertoo ristiriitatilanteista.

Toisen vanhemman toimien rajoittamista

Toinen vanhempi voi myös yrittää vaikuttaa siihen, kuka lapset noutaa. Esimerkiksi etävanhemman uusi kumppani ei saisi noutaa lapsia, vaan etävanhemman tulisi hoitaa asia.

– Hän saattaa kuitenkin olla sellaisessa työssä tai tehtävässä, jonka takia hakeminen tietyllä kellonlyömällä on mahdotonta.

– Samoin vaaditaan sitä, että esimerkiksi jouluna etävanhemman tulisi olla lasten kanssa koko ajan, ettei tämä voisi käydä missään muualla lasten ollessa hänen luonaan.

Äärimmillään tilanne voi eskaloitua siihen, että toinen vanhempi alkaa tehdä perättömiä väitöksiä esimerkiksi etävanhemman alkoholin- tai huumeidenkäytöstä, joka puolestaan voi johtaa lastensuojeluilmoitukseen.

Lasten lahjat ja kortit roskiin

Toisen vanhemman mustamaalaaminen on myös yleistä etenkin joulun alla, kun lasten tulisi lähteä toiseen kotiin.

– Ääritapauksessa saattaa käydä, että vaikka etävanhempi lähettää lahjoja, lapset eivät tule koskaan niitä saamaan – ne heitetään roskiin tai lahjoitetaan pois. Lapselle sanotaan, että etävanhempi ei taaskaan muistanut sinua, eikä lähettänyt mitään. Tällaisista on tullut vastaan.

–Samoin joulukortit on voitu heittää roskiin eivätkä lapset ole niitä koskaan nähneetkään.

Lapsia pyritään myös vieraannuttamaan toisesta vanhemmasta. Lapselle voidaan kertoa, että hän jää paitsi esimerkiksi joulupukin vierailusta lähtiessään etävanhemman luo.

– Lapsen etuhan on, että hän saisi olla kummankin vanhempansa luona oli joulu tai arki. Perhe-elämä, eli oikeus lapsien tapaamiseen, on taattu kummallekin vanhemmalle EU-direktiivillä, Hurmalainen muistuttaa.

Onko sinulla kokemuksia eroperheen ikävästä joulusta? Eivätkö lahjat menneetkään lapsille? Kieltäytyikö toinen vanhempi antamasta lapsia? Pilasiko mustamaalaus joulun? Kerro kokemuksesi nimettömänä MTV Uutisten kyselyssä!

*Juttua muokattu kello 21.30: Lisätty ingressi.

Lue myös:

    Uusimmat