Vanhemmat kauhistuivat: Lapsia houkuteltiin ratapihalle aarrejahtiin keskellä yötä, pelitapahtuma Assembly päätti sulkea Messukeskuksen ovet – "Nyt petti harkintakyky"

Suomessa kehitetään jälleen peliä, josta voi tulla maailmanlaajuinen ilmiö – Tällainen on Control 1:54
Katso video: Tältä näyttää Remedyn uusi hittipeli Control

Assembly Winter -pelitapahtumassa ulkopuolinen taho mainosti aarrejahtia, joka houkutteli lapsia lähtemään ulkoilmaan.

Huolestunut äiti otti yhteyttä MTV Uutisiin viikonloppuna. Äiti kertoi lapsensa saaneen pelitapahtumassa yöllä outoja ja pelottavia viestejä, jossa houkuteltiin kokoontumaan ratapihalle ulos jahtaamaan jonkin näköistä aarretta.

Tempaus on Assemblyn toimitusjohtaja Pekka Aakon tiedossa ja hänen mukaansa outo aarrejahti sai organisaation erittäin huolestuneeksi.

– Lauantai-iltana meidän infoon tuli nuoria, jotka ihmettelivät tätä peliä. Luettiin viestit lävitse, mitä nuoret olivat saaneet. Osa koki ne hieman pelottavaksi, meidänkin mielestä viestit olivat hieman huolestuttavia.

Viestejä oli ripoteltu julkisiin tiloihin, kuten vessoihin ja pelipisteille. Viesteissä neuvottiin suuntaamaan nettisivulle, jossa neuvottaisiin lisää aarteesta.

Aarrejahdin idea hyvä, toteutus karmea

Nopeasti selvisi, että kyseessä oli Messis-vaikuttajayhteisön nuorille järjestämä leikkimielinen tempaus, jonka tarkoitukset olivat hyvät mutta toteutus ei niinkään.

– Se oli ulkopuolisen tahon ajatus, jossa toteutus oli äärimmäisen huono. Jos me oltais tiedetty, niin ei oltaisi annettu tällaiseen missään nimessä lupaa.

Aakkon mukaan tapahtuma varautui pahimpaan ja sulki ovensa hetkeksi lauantai-iltana.

– Se olisi voinut olla mitä tahansa. Näitähän on ollut julkisuudessakin, että nuorten keskuudessa saattaa Internetissä olla tällaisia kummallisia viestejä ja pelejä. Toimittiin siis pahimman skenaarion mukaan. Jos on kyse tällaisesta, niin haluttiin stopata se heti. 

Selvittelyyn otettiin mukaan myös viranomaiset, jotka kävivät tarkastamassa Messukeskuksen ympäristön ja ratapihat, ettei yksikään nuori ole lähtenyt haahuilemaan ulkoilmaan.

Ovien sulkeminen ensimmäinen kerta tapahtuman historiassa

Aakko kertoo jututtaneensa tempauksen järjestänyttä yhteisöä, joka on pahoillaan aiheuttamastaan selkkauksesta.

– Kun haastattelin tekijöitä, niin he eivät olleet ajatelleet asiaa ihan loppuun asti. Tultiin heidän kansaan lopputulokseen, että tosi hyvä tarkoitus mutta harkintakyky petti tällä kertaa. Ymmärsivät mitä ovat tehneet ja olivat siitä pahoillaan.

Aakkon mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta Assemblyn historiassa, kun organisaatio joutuu sulkemaan ovet turvallisuussyistä.

Hän haluaa korostaa, että tilanne selvitettiin nopeasti ja mitään vaaraa tai uhkaa nuoriin ei lopulta kohdistunut.

– Yksikään meidän vieraista ei ole ollut oikeassa vaarassa. Toimintamme perustui siihen, että meillä ei ollut tarpeeksi tietoa. Ei voitu ottaa mitään riskiä tällaisten asioiden kanssa. Tunnelma vapautui tosi nopeasti ja tarjosimme keskusteluapua vielä illan aikana. 

Assembly myytiin tänä vuonna loppuun. Kyseessä on nuorille suunnattu, yön yli järjestettävä peliyhteisötapahtuma, johon saa tuoda mukaansa omat pelikoneet.

Otsikkoa ja juttua korjattu: Tapahtuma järjestettiin Messukeskuksessa, ei Hartwall Areenalla.

Lue myös:

    Uusimmat