Vanhemman huoli: Mistä tiedän, harrastaako lapseni jo seksiä?

Kun vanhemmalle herää epäilys siitä, että oma lapsi on saattanut aloittaa seksuaalisen kanssakäymisen, voi tilanne olla tukala. Miten tähän nyt pitäisi suhtautua?

Se hetki on monilla vanhemmilla edessä: oma jälkikasvu on kasvanut niihin mittoihin, että seksistä on tullut ajankohtaista.

Voiko jostain aavistaa, että oma nuori on aloittanut seksuaalisen kanssakäymisen? Entä miten siihen tulisi oikein suhtautua?

– Jos nuorella on hyvät ja avoimet välit vanhempiinsa, hän voi myös itse ottaa puheeksi, milloin on aloittanut seksin. Jos nuori uskoutuu vanhemmalleen, kannattaa vanhemman arvostaa tätä luottamusta, Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Anja Saloheimo muistuttaa.

Ehkäisystä puhuminen on erityisen tärkeää nuoren kannalta. Jos vanhemmalle herää huoli, käyttäähän nuori varmasti ehkäisyä, aihe kannattaa ottaa puheeksi huomaavaisesti – mutta kuitenkin ilman ennakko-oletuksia. 

Joskus aikuiset voivat nimittäin itse mennä asioiden edelle: esimerkiksi seurustelun aloittanut nuori ei välttämättä ole heti ensimmäiseksi harrastamassa seksiä.


Mutta saako vanhempi edes udella lapseltaan hänen mahdollisista seksikokemuksistaan? 

– Nuoren kanssa on tärkeää olla hienotunteinen ja kunnioittava. Jos tietää, että nuori on aloittanut seurustelun, ei kannata olettaa, että kyseessä on seksisuhde, Saloheimo muistuttaa.

– On tärkeä muistaa, että nuorella on oikeus yksityisyyteen. 

Nuuskiminen ja uteleminen voivatkin rikkoa nuoren yksityisyyttä. Ohjeena voisi sanoa, ettei nuorelta pidä udella kokemuksista – vaan pikemminkin keskustella asiasta. Tungetteleva ei saa olla. 

Ja lopuksi kysymys, joka etenkin nuoria itseään mietityttää: minkä ikäisenä on valmis harrastamaan seksiä?

– Tähän on mahdotonta antaa vastausta. Nuoret kypsyvät eri tahtiin, Saloheimo kommentoi.

Saloheimo muistuttaa, että seksin aloittaminen on ajankohtaista vasta, kun molemmat kumppanit kokevat olevansa siihen valmiita.

– Ikää tärkeämpää on se, että nuori on henkisesti valmis ja kokee olonsa kumppaninsa kanssa turvalliseksi. On myös tärkeää, että molemmat haluavat seksiä, eikä siihen tule koskaan pakottaa tai painostaa.

– Nuorelle kannattaa kertoa, että vaikka on lähtenyt mukaan seksiin, kaikilla on  aina oikeus missä vaiheessa tahansa sanoa, että ei enää haluakaan, asiantuntija summaa.

Kerro oma tarinasi!Lisätietoa: Urpot.fi – tukipalvelu murrosikäisten nuorten vanhemmille sekä Väestöliiton Nuoret-sivusto

Lue myös:

    Uusimmat