Mainos

Vanhasen pitkä piina - lue kooste Nuorisosäätiöjutun vaiheista

Perustuslakivaliokunta: Vanhanen rikkoi virkavelvollisuutta, mutta ei tahallaan

Valiokunnan mielestä Vanhanen rikkoi tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, mutta perustuslain syytekynnys ei ylittynyt.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että vuosina 2007-2009 Vanhanen oli esteellinen Nuorisosäätiön rahojen jaossa, mutta hän ei rikkonut virkavelvollisuutta tahallaan.

Vanhasen toimia Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jaossa Nuorisosäätiöille tutkittiin valiokunnassa oikeuskanslerin pyynnöstä.

Poliisi kuulusteli Vanhasta melkein kellon ympäri

16.02.2011 16:12

Keskusrikospoliisi kuulusteli ex-pääministeri Matti Vanhasta tunteja kerrallaan vaalirahoja koskevassa tutkinnassa. Kuulustelujen lopuksi Vanhanen sanoi poliisille kuulustelujen sujuneen "kaikin puolin asiallisesti".

Vanhanen ei kommentoi päätöstä: "Asia yhä kesken"

Julkaistu 16.02.2011 15:32 (päivitetty 16:12

Vanhanen ei tarkemmin kommentoinut perustuslakivaliokunnan ratkaisua. Vanhanen ilmoitti, että syytteen nostamisen kannalta prosessi on kesken täysistunnon päätökseen saakka.

Vanhanen kiisti esteellisyytensä lukuisilla perusteilla

Julkaistu 16.02.2011 14:10

Vanhanen kiisti esteellisyytensä seitsemällä perusteella. Vanhanen muun muassa viittasi siihen, että presidentinvaalikampanja on ehdokkaan asettaneen puolueen kampanja.

Perussuomalaisten kannat Vanhas-jupakkaan hajallaan

Julkaistu 17.02.2011 16:44

Perussuomalaiset päättävät vasta viikonlopun jälkeen, esittävätkö he entisen pääministerin Matti Vanhasen asettamista syytteeseen valtakunnanoikeudessa. Eduskunta käsittelee asiaa ensi tiistaina.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajaRaimo Vistbacka ei edellytä ryhmäkuria asiassa. Vistbacka on perustuslakivaliokunnan kannalla ja katsoo, että syytekynnys ei ylity.

Tuhat Vanhasen sähköpostia katosi yllättäen

17.02.2011 10:26

Entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) tuhat sähköpostiviestiä tuhoutui samoihin aikoihin kun tieto esitutkinnan laajenemisesta tuli ilmi, kertovat Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Asia paljastuu Vanhasen tapauksen esitutkinta-aineistosta.

Vanhas-tutkinta valmis: Päätös mahdollisesta syytteestä helmikuussa

Julkaistu 18.01.2011 13:22 (päivitetty 16:24)

Lopullisesti Matti Vanhasta koskevan jutun mahdollisesta viemisestä valtakunnanoikeuteen päätetään eduskunnan täysistunnossa helmikuun puoleenväliin mennessä. Asia liittyy Vanhasen tekemiin päätöksiin Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista Nuorisosäätiölle, joka tuki Vanhasen vaalikampanjoita.

Matti Vanhasen rikostutkinta valmistui

Julkaistu 12.01.2011 12:44 (päivitetty 12:56)

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi entistä pääministeriä Matti Vanhasta koskevan esitutkinnan.

Valtakunnansyyttäjä vie asian ensi viikolla perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi. Valtakunnansyyttäjä kertoo tuolloin, pitäisikö syyte hänen mielestään nostaa. Hänen kantansa ratkaissee pitkälti myös perustuslakivaliokunnan kannan.

Perustuslakivaliokunta antaa päätöksensä jälkeen lausuntonsa eduskunnan täysistunnolle. Täysistunto päättää, viedäänkö asia valtakunnanoikeuteen.

Esitutkinnassa on selvitetty, oliko entinen pääministeri Matti Vanhanen jäävi päättäessään RAY:n rahojen myöntämisestä Nuorisosäätiölle. Säätiö jakoi rahaa Vanhasen presidentinvaalikampanjaan.

Vanhas-juttu saattaa raueta kireän aikataulun takia

Professori: "Tuskin valtakunnanoikeuteen"

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä ajatus lahjuksesta on Vanhasen tapauksessa kaukaa haettu, vaikka tämä saikin vaalitukea RAY:n tukemalta Nuorisosäätiöltä.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Tolvanen on epäileväinen myös sen suhteen, että valtakunnanoikeus joutuisi kokoontumaan Vanhasen tapauksen tiimoilta.

- Esteellisyys sinänsä ei ole rikos, ja todettukin esteellisyys johtaa harvoin syytteeseen. Yleensä vain kumotaan päätös, jota joku on ollut esteellisenä tekemässä. Vanhanen on kyllä todennäköisesti ollut esteellinen, mutta syytekynnys on korkea ylittää, Tolvanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.