Mainos

Vanhas-tutkinta valmis: Päätös mahdollisesta syytteestä helmikuussa

Perustuslakivaliokunta haluaa kuulla vielä asiantuntijoita entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk) koskevassa jutussa. Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok) mukaan jutun tutkinta on nyt valmis, ja perustuslakivaliokunta tekee lähiviikkojen aikana asian oikeudellisten kysymysten arvioinnin.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen esitteli aamulla perustuslakivaliokunnalle Vanhasta koskevan tutkinta-aineiston, jonka hän oli tehnyt Keskusrikospoliisin pyynnöstä. Nissinen kertoi valiokunnalle myös oman kantansa siitä, että pitäisikö Vanhasta syyttää valtakunnanoikeudessa eli oliko hän jäävi päättämään Nuorisosäätiön valtionavustuksista.

Sekä perustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jakob Söderman että puheenjohtaja Sasi sanovat, että Nissisen kanta syyttämisasiaan "oli ehdollinen". Nissisen kantaa ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen, sillä lukuisat oikeudelliset kysymykset vaativat vielä lisäselvityksiä. Lisäksi se saattaisi Sasin mukaan ohjata vielä kuultavien oikeudellisten asiantuntijoiden lausuntoja.

- Tai ainakin saattaisi syntyä sellainen vaikutelma, sanoi Sasi.

Niiden vuoksi perustuslakivaliokunta kuulee vielä hallinto-oikeuden, rikosoikeuden ja valtio-opin asiantuntijoita ensi viikon perjantaina.

Selvitettävänä ovat erityisesti pääministerin esteellisyyteen, virkarikoslain soveltamiseen ja ministerin syytekynnykseen liittyvät asiat. Tämän jälkeen kuullaan vielä kerran Matti Vanhasta, minkä jälkeen perustuslakivaliokunta muodostaa oman kantansa asiaan.

Lopullisesti Matti Vanhasta koskevan jutun mahdollisesta viemisestä valtakunnanoikeuteen päätetään eduskunnan täysistunnossa helmikuun puoleenväliin mennessä. Asia liittyy Vanhasen tekemiin päätöksiin Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista Nuorisosäätiölle, joka tuki Vanhasen vaalikampanjoita.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja