Vanhas-juttu saattaa raueta kireän aikataulun takia

Nykyinen eduskunta ei ehkä ehdi päättämään, joutuuko entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) valtakunnanoikeuteen. Jos esitutkinta ei valmistu ajoissa, jutun käsittely raukeaa ja uusi eduskunta aloittaa sen puimisen alusta.

Tutkinnan pitäisi olla valmis viimeistään helmikuussa, jotta asia ehtisi perustuslakivaliokuntaan ja sitä kautta täysistuntoon ennen kuin eduskunta lopettaa kautensa maaliskuun puolivälissä.

Vanhas-tapauksen hoitoonsa saanut tutkinnanjohtaja Veli-Matti Räsänen keskusrikospoliisista sanoi tiistaina, että tavoitteena on saada Nuorisäätiöön liittyvä tutkintavyyhti valmiiksi ennen vaaleja. Mitään lupauksia tutkinnan valmistumisesta hän ei kuitenkaan voinut antaa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen puolestaan muistutti, että aikatauluun vaikuttavat myös viranomaisista riippumattomat asiat kuten se, miten kuultavat ihmiset ovat tavoitettavissa.

- En uskalla sanoa mitään tavoitetta tai takarajaa. Tietenkin tutkinta pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti, Nissinen sanoi.

Perustuslakivaliokunta esitti tutkintapyynnössään toiveen, että Vanhasen syyteasia ehdittäisiin käsitellä istuvassa eduskunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) sanoi, että olisi onnetonta, jos poliisi ei saisi selvityksiään valmiiksi hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Käytännössä asian käsittely alkaisi tuolloin alusta. Uuden eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuisi todennäköisesti pohtimaan, aloittasiko se Vanhas-asian käsittelyn alusta esitutkinnan valmistuttua.

Valiokunnan keskustalaiset jäsenet olisivat olleet valmiita jopa luopumaan esitutkinnasta, jotta asia saataisiin ratkaistuksi nopeasti.

Valtakunnansyyttäjä tutkinnan kannalla

Perustuslakivaliokunta pyysi tiistaina esitutkintaa siitä, onko Vanhanen syyllistynyt tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta rikokseen päättäessään valtioneuvostossa Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jaosta.

Valtakunnansyyttäjä Nissisen mukaan tutkinnassa keskeinen rikosnimike on virkavelvollisuuden rikkominen. Nissinen kertoi kannattaneensa tutkintaa Vanhasen asiassa.

- Käytössäni ollut selvitys mielestäni tarkoitti sitä, että hyvin alhainen syytä epäillä -kynnys olisi ylittynyt. Sehän ei vielä tarkoita, että kukaan olisi syyllistynyt mihinkään, Nissinen sanoi.

Vanhasen tapauksessa syytekynnys on kuitenkin korkea, koska mahdolliset rikokset tapahtuivat hänen toimiessaan ministerinä. Syyte voitaisiin nostaa vain siinä tapauksessa, jos hänen epäiltäisiin syyllistyneen rikokseen tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta tai muutoin menetelleen selvästi lainvastaisesti.

Vanhanen on itse koko ajan kiistänyt toimineensa asiassa lainvastaisesti. Hän ei vastannut STT:n hänelle jättämään soittopyyntöön tiistaina.

Professori: "Tuskin valtakunnanoikeuteen"

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä ajatus lahjuksesta on Vanhasen tapauksessa kaukaa haettu, vaikka tämä saikin vaalitukea RAY:n tukemalta Nuorisosäätiöltä.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Tolvanen on epäileväinen myös sen suhteen, että valtakunnanoikeus joutuisi kokoontumaan Vanhasen tapauksen tiimoilta.

- Esteellisyys sinänsä ei ole rikos, ja todettukin esteellisyys johtaa harvoin syytteeseen. Yleensä vain kumotaan päätös, jota joku on ollut esteellisenä tekemässä. Vanhanen on kyllä todennäköisesti ollut esteellinen, mutta syytekynnys on korkea ylittää, Tolvanen sanoo.

(MTV3- STT)

Katso Matti Maunun juttu

Lue myös:

    Uusimmat