Mainos

Perustuslakivaliokunta: Vanhanen rikkoi virkavelvollisuutta, mutta ei tahallaan

Entinen pääministeri Matti Vanhanen näyttäisi selviävän ilman seuraamuksia Nuorisosäätiön vaaliraha-asiassa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä ei ole olemassa perusteita syyttää Vanhasta valtakunnanoikeudessa.

Valiokunnan mielestä Vanhanen rikkoi tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, mutta perustuslain syytekynnys ei ylittynyt.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että vuosina 2007-2009 Vanhanen oli esteellinen Nuorisosäätiön rahojen jaossa, mutta hän ei rikkonut virkavelvollisuutta tahallaan.

Virkavelvollisuuden rikkominen ei myöskään ollut törkeän huolimatonta, eikä perustuslain 116. pykälässä säädetty syyksiluettavuusvaatimus täyttynyt. Syytekynnys ei siten ylittynyt.

Lopullinen ratkaisu tiistaina täysistunnossa

Vanhasen toimia Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jaossa Nuorisosäätiöille tutkittiin valiokunnassa oikeuskanslerin pyynnöstä. Asiasta kanteli oikeuskanslerille kaksi yksityishenkilöä.

Perustuslakivaliokunnan kanta on yksimielinen.

Perustuslakivaliokunta äänesti ainoastaan siitä, onko kaikki materiaali julkista. Tällä kannalla oli kolme perustuslakivaliokunnan jäsentä.

Valiokunta kertoi perusteluistaan tiedotustilaisuudessa, jossa julkistettiin kaksikymmentäsivuinen mietintö sekä kymmenen sivua asiaa koskevia liitteitä.

Vanhasen tapauksen käsittely eduskunnassa ei pääty vielä, vaan lopullisen ratkaisun tekee täysistunto, joka ryhtyy käsittelemään asiaa ensi tiistaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.