Mainos

Vanhanen varjelee keskustan poliittista reviiriä

Vanhasen mukaan tulevan hallituksen tulisi olla nykyisen laajuinen, koska ylileveä pohja halvaannuttaa uudistuskyvyn.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Matti Vanhanen oudoksuu kokoomuksen ja sosialidemokraattien halua hakeutua kohti keskustaa. Vanhasen mielestä "poliittisen rehellisyyden ja vaihtoehtojen selvyyden vuoksi" olisi hyvä pitää mielessä, että maassamme on vasemmisto, keskusta ja oikeisto.

Vanhanen teki selväksi tänään keskustan puoluekokouksessa Oulussa, että tulevissa eduskuntavaaleissa hän lähtee hakemaan valtakirjaa jatkaa pääministerinä myös seuraavat neljä vuotta.

Tulevaan hallituksen tekoon Vanhanen otti kantaa vain sen verran, että sen parlamentaarisen pohjan olisi hyvä olla kutakuinkin nykyisen laajuinen. Vanhasen mielestä ylileveä pohja halvaannuttaa uudistuskyvyn, jota seuraavalta hallitukselta kysytään.

Vanhasen johtamalla keskustan, SDP:n ja RKP:n hallituksella on tukenaan eduskunnassa 117 kansanedustajaa. Edellisissä Paavo Lipposen hallituksissa pohja oli tuntuvasti leveämpi.

Keskustan ex-puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki on liputtanut selvästi kokoomuksen suuntaan sekä patisteli rakentamaan luottamusta ja kartoittamaan yhteistyön edellytyksiä sen kanssa. Varapuheenjohtaja Antti Rantakangas varoitteli aiemmin kokoomuksen valtapyrkimyksistä ja sinipunan paluusta.

Parannusta perusturvaan

Keskusta hahmottelee Oulun puoluekokouksessa lähiajan poliittiset tavoitteensa. Niihin kuuluvat kansaneläkkeiden ja perusturvaan liittyvien etuuksien korottaminen. Etuudet tulee lisäksi sitoa indeksiin.

Tavoitteet sisältyvät laajaan poliittiseen kannanottoon, joka hyväksytään lauantaina. Puolueen mielestä perusturvaetuudet ovat jääneet pahasti jälkeen ansiotulon kehityksestä, eikä köyhyyden seurauksia voida korjata millään köyhyyspaketilla.

Kokouksen valiokuntakäsittelyn tänään läpäissyt poliittinen ohjelma on poikkeuksellisen laaja. Sitä aiotaan käyttää pohjana keskustan syksyllä laadittavalle vaaliohjelmalle.

Puolue asettaa tavoitteeksi myös työllisyysasteen nostamisen seuraavan vaalikauden aikana yli 70 prosentin ja työttömyyden laskun alle kuuden prosentin. Kun tähän päästään, voidaan myös kokonaisveroastetta laskea.

Muita tulevan vaalikauden tavoitteita ovat elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen sekä lahja- ja perintöverotuksen uudistaminen. Puolue haluaa myös lisätä tuntuvasti bioenergian käyttöä. Suhtautumisesta Natoon ei tehdä uusia linjauksia.

Ehdokkailla iso kättelyurakka

Keskustan puoluesihteeriksi pyrkivät Jarmo Korhonen ja Mikko Alkio ovat kiertäneet koko päivän Oulun jäähallia kättelemässä puoluekokousedustajia. Molempien aikomuksena oli vielä vierailla kaikkien puoluepiirien ryhmäkokouksissa ennen huomenna iltapäivällä pidettävää puoluesihteerivaalia.

Kummankin ehdokkaan taustavoimat uskoivat omansa voittoon. Alkion tukimies laski, että voitto tulee kotiin suhteessa 55-45. Korhosen leirissä puolestaan odotettiin voimasuhteiden olevan selkeästi toisinpäin.

Kokousedustajien henkilökohtainen tapaaminen on tärkeää, koska harva heistä on saanut selkeitä eväitä kotipiiristään. Vain Etelä-Pohjanmaa liputti yksimielisesti oman toiminnanjohtajansa Korhosen puolesta. Alkio sai Varsinais-Suomen piiritoimikunnan tuen.

Keskusta hyväksyy huomenna myös uuden periaateohjelman, jossa puolue määritellään aatepuolueeksi ja sivistysliikkeeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.