Mainos

Vanhanen: EU:n tuettava Viroa puheenjohtajamaan kautta

Pääministerin mukaan Viron patsaskiista ja Moskovan tapahtumat eivät heikennä sotilaallista vakautta.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan EU:n tulee tukea Viron oikeutta tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa, jotka koskevat Tallinnan muistomerkin siirtoa ja siihen liittyneiden levottomuuksien hallintaa. Venäjän on puolestaan kunnioitettava sopimuksia, jotka takaavat muiden maiden diplomaateille turvallisuuden ja toimintavapauden.

Vanhanen korosti, että EU:n on toimittava asiassa puheenjohtajamaan Saksan kautta, jota Suomikin luonnollisesti tukee. Hän piti EU:n viimeisimpänä näyttönä sitä, että unionin valtuuskunta kävi esittämässä valituksensa Venäjän viranomaisille Viron lähetystön häirinnän vuoksi.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma otti Viron patsaskiistan esille tänään eduskunnan kyselytunnilla. Se oli samalla uuden hallituksen ensimmäinen kyselytunti.

Heinäluoma uskoi Suomen kannan tulleen selväksi Virossa, jossa ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) vieraili. Hän kysyi, onko Suomen kanta toimitettu myös Venäjän hallituksen tietoon.

Vanhanen uskoi, että viesti on mennyt perille vähintäänkin julkisuuden kautta. - En itse asiassa tiedä tekniikkaa, onko se toimitettu virallisia teitä.

Hän katsoi, ettei Venäjän ulkopoliittinen johto ole ottanut asiassa kantaa samalla sävyllä kuin duuma tai kansalaisjärjestöt. Johdon tulisikin löytää ratkaisut, joilla päästäisiin eteenpäin.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie oli huolestunut siitä, ettei Moskovassa ole taattu diplomaattista koskemattomuutta. Hän arveli, että koko ongelman on aiheuttanut "kokoomuksen veljespuolueen nuorisoliitto".

Kiista voi vaikuttaa poliittiseen vakauteen

Pääministerin mielestä Suomessa ei pidä vetää mitään sellaisia johtopäätöksiä, että tapahtumat heikentäisivät jollain lailla sotilaallista vakautta. Sen sijaan sillä voi olla "oirearvoa" poliittiseen vakauteen.

Vihreiden Heidi Hautala kyseli, olisiko syytä ottaa aikalisä neuvotteluissa EU:n ja Venäjän yhteistyösopimuksesta. Pääministerin mielestä EU:n ja Venäjän huippukokous pitää nimenomaan järjestää, koska se tarjoaa mahdollisuuden keskusteluihin Venäjän kytkemisestä lähemmäksi strategista kumppanuutta unionin kanssa.

Päivi Räsänen (kd.) muistutti Venäjän valtiollisen rautatieyhtiön edustajan kertoneen, että Venäjä saattaa katkaista energiakuljetukset Viroon. Vanhanen vakuutti Suomen ja EU:n seuraavan mahdollisia häiriöitä ja niiden perimmäisiä syitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.