Suomalaisvangeille uusi työ: Kaltereiden takana koulutetaan nyt tekoälyä

Vankeja on ammoisista ajoista käytetty työvoimana, mutta Suomessa vankityö on saamassa aivan uudenlaista muotoa.

Suomessakin vankityöllä on aikanaan rakennettu muun muassa teitä ja vangit avustivat esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän rakentamisessa. Nyt suomalainen startup-yritys aikoo käyttää vankityövoimaa tekoälyn parantamiseen.

Tekoäly tarvitsee apua tekstien tulkintaan

Vainu-nimistä tekoälyä kehittävä io Software oy kertoo aloittavansa yhteistyön Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Tarkoituksena on kouluttaa suomenkielistä tekstiä tulkitsevaa tekoälyä ja parantaakseen vankien työelämävalmiuksia.

Vainu pyrkii tekoälyn avulla keräämään tietoa yrityksistä ja esittämään sen kaikille ymmärrettävässä ja helposti omaksuttavassa muodossa. Tarkoituksena on auttaa Vainun asikkaina olevia yrityksiä ja muita tahoja parantamaan omaa myyntiään.

Vainu lukee tällä hetkellä päivässä tuhansia yrityksiä koskeviä tekstejä, jotka voivat olla esimerkiksi uutisia tai sosiaalisen median päivtyksiä. Jotta tekoälyn tekstinymmärrys toimisi mahdollisimman hyvin, se tarvitsee opetusaineistoa. Tässä vaiheessa vangit astuvat kuvaan.

Mukana kaksi vankilaa

Kokeilussa ovat toistaiseksi mukana Helsingin ja Turun vankilat. Niihin on varattu yhteensä kymmenen työasemaa projektiin valittujen vankien käyttöön. 

Käytännössä vankien työ on sitä, että he lukevat suomenkielisiä tekstejä ja vastaavat yksinkertaisiin tekstiä koskeviin kysymyksiin. Sama kysymys toistetaan useita kertoja useilla useilla eri ihmisillä. Näin saadaan kerättyä aineisto, jota käytetään tekoälyn kouluttamisessa.

– On hienoa olla edistämässä suomenkielistä tekoälyä, ja vielä näin poikkeuksellisessa ympäristössä. Itse menetelmät on koeteltuja ja meillä on niistä vahvaa kokemusta englanniksi, mutta tekoälyn kehittäminen tässä skaalassa suomeksi on edistyksellistä, kertoo Vainun teknologiajohtaja Tuomas Rasila sanoo tiedotteessa.

Maailman suurilla kielillä tällaisia aineistoja pystyy luomaan joukkoistamispalveuiden avulla. Suomen puhujamäärä on kuitenkin niin pieni, että tekoälyn opetusainestojen luonti on vaikeampaa kuin vaikka englanninkielessä .

Vainun kehittämisen aloitti vuonna 2013 kolme tuusulalaista miestä.

Vainun kouluttamisesta vankiloissa uutisoi amerikkalainen teknologiajulkaisu The Verge.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja