Vampyyritähti on avaruuden tikittävä aikapommi

Tähtitieteilijät löysivät lupaavan ehdokkaan tyypin Ia supernovaksi.

Tähtitieteilijät ovat koostaneet harvinaislaatuisen videon ”vampyyritähden” V445 Puppisin ulos sylkemästä kaasukuoresta. Kyseinen tähti purkautui marraskuussa 2000 nielaistuaan sitä ennen osan kumppanitähtensä materiasta.

– Eräs modernin astrofysiikan suurista ongelmista on, että emme vieläkään tiedä tarkalleen, millaiset tähtijärjestelmät räjähtävät tyypin Ia supernoviksi. Tämä on varsin kiusallista, koska juuri supernovien avulla voidaan osoittaa, että maailmankaikkeus laajenee koko ajan kiihtyvällä vauhdilla arvoituksellisen pimeän energian työntämänä, sanoo Cape Townin yliopiston tutkija Patrick Woudt, joka on hankkeen tuloksista raportoivan artikkelin pääkirjoittaja.

Videokoosteen mahdollisti ESOn VLT-teleskooppi, jolla saatavat kuvat ovat yhtä teräviä kuin avaruudessa otetut. Tähtitieteilijät pystyivät nyt selvittämään purkautuvan kohteen etäisyyden ja todellisen kirkkauden. Löydöksellä on suuri merkitys pimeän energian tutkimukselle.

Tähtitieteilijöiden ryhmä kuvasi V445 Puppista kahden vuoden ajan. Kuvissa näkyy kaksinapainen kaasukuori, jolla on aluksi hyvin kapea vyötärö ja sen kummallakin puolella keilamainen paksunnos. Kuoren ääripäissä näkyy myös kaksi kasaumaa, jotka näyttävät liikkuvan noin 30 miljoonan kilometrin tuntinopeudella.

Supernova on eräs tapa, jolla tähden elinkaari voi päättyä. Tähti räjähtää silloin suurena kosmisena ilotulituksena.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: ESO

Lähde: ESO

Lue myös:

    Uusimmat