Mainos

Välttyykö murhan yrityksestä epäilty oikeudelta? Poliisille huhutaan, että Haagan puukottaja on jo palannut Irakiin – "Käsittääksemme suku on hyväksynyt teon, ja hän olisi tervetullut kotiin"

1:16
Murhan yrityksistä epäillyn Al-Hmedavin uskotaan olevan Euroopassa.

Pohjois-Haagassa entistä puolisoaan puukottanut Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi jatkaa pakoaan. Poliisi saa tasaisesti miehestä vihjeitä, ja eräiden huhupuheiksi kuvailtujen tietojen mukaan hän olisi jo palannut kotimaahansa Irakiin.

– Tietysti otetaan kaikki huomioon, ja jos tulee huomattavan paljon vinkkejä, niitä täytyy tarkastella vakavammin, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo MTV Uutisille.

Poliisi pitää varteenotettavana vaihtoehtona, että Al-Hmedavi pyrkii Irakiin, josta hän muutti Suomeen sittemmin murhan yrityksen uhriksi joutuneen naisen kanssa.

Pariskunta sai Suomesta turvapaikan. Poliisin käsityksen mukaan miehellä on Irakissa huomattava määrä sukulaisia.

– Käsittääksemme suku on hyväksynyt teon, ja hän olisi tervetullut kotiin, Hätönen kertoo.

"Hänellä ei olisi enää asiaa Eurooppaan"

Jos mies tosiaan on päässyt tai pääsee Irakiin asti, ei Hätönen usko, että olisi tarkoituksenmukaista vaatia miestä luovutettavaksi Suomeen oikeudenkäyntiä varten. Ei ole tiedossa, miten Irak luovutuspyyntöön suhtautuisi.

– Etsintäkuulutukset jäisivät voimaan, ja murhan yrityksen vanhenemisaika on parikymmentä vuotta. Hänellä ei olisi enää asiaa Eurooppaan, Hätönen toteaa.

Vaikka poliisi Hätösen mukaan toivoo kovasti saavansa miehen kiinni ja oikeuden eteen, on viranomaisten tärkein tavoite hänen mukaansa kuitenkin varmistaa hyökkäyksen uhrien turvallisuus ja hyvinvointi.

Mies sai apua tarkoin valmisteltuun pakoon

Poliisin mukaan mies on suunnitellut paitsi teon myös pakoreittinsä tarkoin etukäteen.

– Kyseessä ei ole umpimähkäinen pako rikospaikalta, Hätönen arvioi.

Mies on myös saanut apua muilta ihmisiltä. Poliisi on tehnyt rikosilmoituksen yhdestä konkreettisesti apua miehelle antaneesta, mutta lisäksi hänen uskotaan saaneen reittinsä varrelta apua myös muilta.

Apu on koskenut esimerkiksi kännykän, käteisen rahan ja uuden vaatetuksen hankkimista. Poliisi ei tiedä, onko apu ennalta sovittua, vai onko mies valinnut pakoreittinsä sen mukaan, mistä on tiennyt saavansa apua ja majoituspaikan.

Koska mies on Suomen rajojen ulkopuolella, ei Suomen poliisi voi etsiä häntä aktiivisesti. Poliisi kuitenkin tekee teknisiä toimenpiteitä miehen sijainnin paikallistamiseksi ja välittää saatua tietoa ja vinkkejä paikallisille viranomaisille kansainvälistä yhteistyötä varten.

Miehestä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja