Valtteri Bottas kävi lähellä suomalaista urotekoa – Charles Leclerc hullaannutti Italian voitollaan

Valtteri Bottas kävi lähellä suomalaisittain historiallista Italian F1-kisan voittoa, mutta Charles Leclerc piti pintansa ja toi Ferrarin kotiradalla tiimille toisen peräkkäisen voiton.

Bottas nousi kisan toiseksi, kun hänen tallikaverinsa Lewis Hamilton teki ajovirheen 11 kierrosta ennen maalia. Hamilton ajautui shikaanissa pitkäksi ja joutui päästämään Bottaksen ohi.

Lopussa Bottas lähestyi kisaa johtanutta Leclercia ja säästi paukkuja viimeiseen iskuun. Kaksi virhettä ohitusyrityksissä kuitenkin söivät mahdollisuuden voittoon viimeisillä kierroksilla. Bottas olisi voittaessaan ollut historian ensimmäinen suomalaisvoittaja.

Leclercista tuli ensimmäinen Ferrarin kisavoittaja Monzassa sitten Fernando Alonson vuoden 2010 ykköstilan. Ferrari juhli kotikilpailussaan lisäksi 90-vuotista historiaansa. Leclerc voitti myös viikko sitten edellisen kisan Belgiassa.

Lewis Hamilton tuli maaliin kolmantena ja onnistui nappaamaan lopussa vielä lisäpisteen tehtyään kisan nopeimman kierrosajan. Mercedes oli ottanut britin uudelleen varikolle, kun tämä oli hävinnyt pelin kakkossijasta Bottakselle.

Ferrarin Sebastian Vettel sortui kisan alussa hölmöön virheeseen. Hän pyörähti Ascari-shikaanissa poikittain ja palasi radalle suoraan Racingin Pointin Lance Strollin eteen puskien tämän ulos radalta.

Vettel sai kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Hän oli kisassa vasta 13:s ennen Alfa Romeon Kimi Räikköstä, joka tuli maaliin 15:ntenä.

Räikkönen joutui lähtemään kisaan varikkosuoralta Alfa Romeon vaihdettua hänelle uuden vaihdelaatikon lauantain aika-ajojen ulosajon jälkeen. Hänen urakkansa vaikeutui lisäksi tiimin virheen takia, kun Alfa Romeo laittoi Räikkösen autoon sääntöjenvastaiset renkaat kisastartissa.

Bottas onnistui kaventamaan Hamiltonin MM-johtoa vain kahdella pisteellä. Hamilton johtaa nyt 63 pisteellä, kun F1-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Singaporen osakilpailulla.