Mainos

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus niistää ja antaa – Nämä kymmenen asiaa vaikuttavat arkeesi ensi vuonna

1:57

Valtiovarainministeriö sai tänään valmiiksi kaksipäiväiset budjettineuvottelunsa. MTV Uutiset koki valtiovarainministeriön antamien tietojen pohjalta kymmenen kohtaa, jotka vaikuttavat ehkä eniten kansalaisten arkeen.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa valtiontalouden tuloiksi arvioidaan 53,4 miljoonaa euroa, joista 45,7 miljoonaa euroa on verotuloja. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tiedotustilaisuudessaan, että tavoitteena on, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristyisi ensi vuonna.

Varhaiskasvatukseen lisärahaa

Valtiovarainministeriö kohdistaa budjetissaan lisärahaa varhaiskasvatukseen. Kokonaissumma on 10 miljoonaa euroa. Tavoitteena on VM:n mukaan pienentää päiväkotien ryhmäkokoja ja palkata lisähenkilöstöä haasteellisilla alueilla toimiviin päiväkoteihin.

Lisäksi budjetissa halutaan jatkaa kokeilua alle viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. tähän VM kohdistaa viisi miljoonaa euroa.

Oppikirja-avustus

Valtiovarainministeriö haluaa tiedotteensa mukaan edistää koulutuksellista tasa-arvoa. Tämä tarkoittaa sitä, että budjetissa on varattu rahaa toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalilisälle. Lisä on 46,80 euroa kuukaudessa ja se kohdistetaan pienituloisille perheille ja heidän alle 20-vuotiaille ammattillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen opiskelijoille.

Lisäksi ammatillisen koulutuksen uudistusta jatketaan. Valtiovarainministeriö antaa uudistukseen 15 miljoonan euron lisärahoituksen.

Takuueläke nousee

Valtiovarainministeriö korottaa takuueläkettä ja vähimmäismääräisiä päivärahoja. Korotuksiin varataan 30 miljoonaa euroa

Velkaneuvontaan lisärahaa 

Petteri Orpo totesi, että ylivelkaantumisesta on syytä olla huolissaan. Valtiovarainministeriö kohdistaa ylivelkaantuneiden aseman parantamiseen rahoitusta kahdeksan miljoonan euron edestä. Tämä kohdistetaan muun muassa talous- ja velkaneuvontaan. Lisäksi tavoitteena on nopeuttaa tuomioistuinkäsittelyjä ja ulosotossa tapahtuvaan neuvontaan pääsyä.  

Monikkoperheille pidennettyä vanhempainrahaa

Valtiovaranministeriö ehdottaa budjetissa adoptio- monikkoperheiden aseman parantamista. Monikkoperheiden isille myönnetään isyysraha pidennettynä. Lapsesta yksin huolehtivalle äidille myönnetään oikeus isyysrahaa vastaaviin vanhempainpäivärahapäiviin, ja adoptiovanhemman vanhempainrahakautta pidennetään.

Lisäksi ulkomailta adoptoivien perheiden adoptiotuen tarkistamiseen ehdotetaan 300 000 euroa.

Autovero kevenee, tupakkavero kiristyy

Ensi vuonna jatketaan hallitusohjelman mukaisia asteittain voimaan tulevia muutoksia: tupakkavero kiristyy, autoverotus kevenee.

VM:n mukaan ensi vuonna tupakkavero kiristyy kahdesti, ensin vuoden 2019 alusta ja sitten heinäkuun 2019 alusta.

Asuntolainan korkovähennys supistuu

Asuntolainan korkovähennys supistuu sekin hallitusohjelman mukaisesti.

Vuonna 2018 maksettavista, oman vakituisen asunnon hankkimiseen tai sen peruskorjaukseen otetun asuntolainan koroista 35 prosenttia on vähennyskelpoista. Vuonna 2019 ja siitä eteenpäin asuntolainan koroista vähennyskelpoista on enää 25 prosenttia.

Työasuntovähennys uudistuu

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa työasuntovähennys uudistuu niin, että se tukee paremmin työn perässä muuttamista.

Vähennyksen enimmäismäärää korotetaan nykyisestä 250 eurosta 450 euroon.

Influenssarokotteille lisärahaa

Valtiovarainministeriö ehdottaa budjetissaan yhden miljoonan euron lisäystä influenssarokoteohjelmaan. VM:n mukaan ohjelmaa laajennetaan niin, että jatkossa rokotusta tarjotaan puolivuotiaista kuusivuotiaille.

Vapaaehtoistyöntekijöiden kilometrikorvaus nousee

Vapaaehtoistyöntekijöille maksettavien verovapaiden kilometrikorvausten enimmäismäärää korotetaan nykyisestä 2 000 eurosta 3 000 euroon kalenterivuodessa, kertoo valtiovarainministeriö.

Soveltamisala laajenee VM:n mukaan koskemaan julkisyhteisöiltä saatuja korvauksia.

Budjettiehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja