Mainos

Valtionyhtiöiden paisuneet kassat tarkempaan syyniin

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara ehdottaa uutta järjestelmää, jossa valtio pääsisi käsiksi yhtiöidensä ylisuuriin kassoihin.

Omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara kertoo, että valtio alkaa jatkossa valvoa valtionyhtiöiden omaisuutta nykyistä tiukemmin.

Nyt valtionyhtiöiden sijoituksista päättää tyypillisesti yhtiöiden hallitus. Veikkaus kertoo, että sen sijoitustoimintaa säätelee opetus- ja kulttuuriministeriön ohje.

Valtion omistajaohjausosasto ei ole katsonut tarpeelliseksi ohjeistaa valtionyhtiöitä sijoitustoiminnassa. Käytäntö on kuitenkin tiukkenemassa.

–Meidän on tarkoitus tiivistää omistajaohjausta muiden ministeriöiden suuntaan. Olemme saaneet valtiovallalta sellaiset ohjeet, ylijohtaja Eero Heliövaara sanoo.

Väliyhtiömalli toisi joustavuutta

Jatkossa valtio tiukentaa otettaan valtionyhtiöiden kasssoista. Heliövaara ehdottaa kokonaan uutta järjestelmää pääomien hallintaan. Nykyinen saattaa kannustaa valtionyhtiöitä kerryttämään kassavaroja.

–Pääoma kuuluu omistajalle, ja omistaja voi toki edellyttää sen maksamista esimerkiksi osinkoina. Nyt tämä on katsottava jokaisen yhtiön osalta erikseen, koska meillä yhtiöt ovat valtion taseessa yksittäisinä toimijoina. Mikäli valtionyhtiö haluaisi lisäpääomaa, sen pitäisi hakea sitä nyt eduskunnan kautta. Tässä taloustilanteessa se on aika joustamaton tapa, Heliövaara sanoo.

–Tämä johtaa siihen, että yhtiöt ehkä pyrkivät pitämään turhan paljon pääomia taseessa. Valtiolla on noin 60 yhtiötä. Kun jokaista arvioidaan erikseen, se johtaa siihen, ettei pääoma valtion kannalta ole täysin optimaalisessa käytössä.

Heliövaara ehdottaa, että järjestelmää muutettaisiin olennaisesti. Jatkossa valtionyhtiöiden varoja voisi hallinnoida väliyhtiö, eräänlainen pörssinoteeraamattomien yhtiöiden Solidium. Se ottaisi hallitakseen valtionyhtiöiden ylimääräiset varat ja tarvitessa tarjoaisi rahaa valtionyhtiöiden investointeihin.

–Väliyhtiömalli toisi valtiolle mahdollisuuden tulouttaa osan näistä yrityksissä olevista pääomista, Heliövaara sanoo.

Väliyhtiö voisi lainoittaa toimintaansa.

Jatkossa toivotaan isompia osinkoja

MTV Uutisten tutkiva ryhmä kysyi sijoitustietoja Alkosta, Altiasta, Finaviasta, Itellasta, Veikkauksesta, VR-Yhtymästä ja Yleisradiosta. Yhteensä näissä yhtiöissä oli vuodenvaihteessa lähes 800 miljoonan euron sijoitussalkut.

Heliövaara arvioi, ettei kaikkea tätä rahaa tarvitsisi pitää yhtiöiden kassassa.

–Minulla on sellainen arvio, että meillä on jonkin verran ylimääräistä pääomaa näissä yhtiöissä. Olemme viime kevään kehysriihen päätösten perusteella jo kohdistaneet joihinkin yhtiöihin toiveita isommista osingoista. Tämä tulee jatkumaan, mutta luonnollisesti yhtiöiden toimintaedellytykset pitää turvata, Heliövaara sanoo.

–On tärkeää, että valtionyhtiöt menestyvät. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.