Valtionjohdon hitaus sallii suomalaisten kalastaa lohta Tenojoesta täyskiellosta huolimatta, norjalaiset käärmeissään: "Tämä on epäeettistä"

Hallitus kielsi Tenojoen lohen kalastamisen tänä kesänä täysin 1:41
Videolla maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (Kesk.) perustelee, miksi lohen kalastamisen täyskielto on tarpeellinen.

Suomalaisten lohenkalastajien toiminta Tenon alueella ärsyttää norjalaisia kalastajia. Norjalaisia koskeva kielto on jo voimassa, kun taas Suomen valtionjohdon hitaus antoi suomalaisille kalastajille kaksi viikkoa aikaa kalastaa Tenojoesta lohta.

NRK uutisoi tänään, että suomalaisten lohenkalastajien on annettu kalastaa lohta Tenojoella, vaikka oikeastaan Norja ja Suomi sopivat alueelle täyskiellosta lohenkalastamisen osalta jo huhtikuussa. Suomalaiset kalastajat ovat saaneet kalastella Tenolla lohta kaikessa rauhassa jo kaksi viikkoa, kun norjalaiset ovat voineet vain seurata kimpaantuneina sivusta.  

Kielto voimaan vasta 10. kesäkuuta

Norja on jo vahvistanut lohenkalastuskiellon tälle vuodelle voimaan, mutta suomalaisviranomaisilla asian käsittely on kestää aiottua pidempään. Koska laki on allekirjoittamatta, suomalaiset kalastajat ovat saaneet jatkaa lohen kalastamista. 

Kiellon syynä on alueen heikentynyt lohikanta. Kielto oli voimassa myös edellisenä kesänä ja sen oli tarkoitus tulla voimaan tänä kesänä 1. kesäkuuta. Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan suomalaisille kalastajille lohenkalastuksen kieltävä laki tulisi voimaan vasta perjantaina 10. kesäkuuta.

Suomen Luonnonvarakeskus on linjannut, että jokainen Tenon alueella kalastettu lohi on ylikalastusta.

NRK:n mukaan suomalaiset kalastajat Tenojoella ovat kirvoittaneet katkeria kommentteja norjalaisilta kalastajilta. Myös Norjan valtiojohto on ottanut asiaan kantaa.

– Norjan puolella olemme tolaltamme tästä kehityksestä emmekä kalasta Suomen puolella, kirjoitti valtiosihteeri Aleksander Øren Heen sähköpostissaan NRK:lle.

– Tämä on epäeettistä kalastamista, jossa pieni ryhmä kalastaa lohia, jotka on suojeltu lohen säilymisen turvaamiseksi tuleville sukupolville, hän jatkoi.

Valtiosihteeri kertoo myös yrittäneensä hoputtaa Suomen viranomaisia saattamaan lain voimaan. 

– Olemme toistuvasti pyytäneet heitä puuttumaan nyt lohta alueella kalastavien toimintaan. 




Lue myös:

    Uusimmat