Mainos

Valtio ottamassa lihantarkastuksen vastuulleen

Valtio on ottamassa lihantarkastuksen kokonaan vastuulle ensi vuonna. Vireillä olevalla lakimuutoksella pyritään maa- ja metsätalousministeriön mukaan takaamaan lihastarkastuksen laatu myös piententeurastamoissa.

- Lihantarkastuksesta on tarkoitus saada yhtenäisempää ja tasapuolisempaa kuin se tähän asti on ollut, kertoo elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lihantarkastus ja teurastamojen hygieniavalvonta on nykyisin järjestetty niin, että elintarviketurvallisuusvirasto Evira vastaa isoista ja keskisuurista teurastamoista, lääninhallitukset poroteurastamoista ja kunnat pienteurastamoista.

- Jatkossa pientenkin teurastamojen lihantarkastuksen järjestämisestä vastaa valtio eivätkä kunnat, kertoo Niemi.

Nykyjärjestelmää on kritisoitu siitä, että lihantarkastuksen laatu on ollut vaihtelevaa. Lisäksi pienteurastamot ovat olleet nyreissään tarkastusmaksujen kalleudesta.

Uudistus etenee vauhdilla

Elintarvikelain muutos lihantarkastuksen valtiollistamiseksi kokonaan on parhaillaan lausuntokierroksella. Uudistusta ollaan viemässä eteenpäin pikavauhtia.

- Muutokset on tarkoitus saada voimaan niin pian kuin mahdollista, käytännössä ensi syksyyn mennessä, Niemi arvioi.

Hallituksen lakiesityksessä on jätetty auki kysymys siitä, vastaako lihantarkastuksen organisoinnista jatkossa Evira vai valtion aluehallintovirastot. Sitä kuka jatkossa valvonnasta vastaa, on selvittänyt selvityshenkilö, jonka raportti valmistuu huomenna.

- Hän tulee ehdottamaan, kenelle lihantarkastuksen valvonnan organisointi jatkossa tulee. Tämän perusteella asiassa tehdään lopulliset ratkaisut, Niemi kertoo.

Tiivistä valvontaa

Lihantarkastukset ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä venäläisten joillekin suomalaisteurastamoille lätkäisemien vientirajoitusten takia. Nämä rajoitukset jatkuvat edelleen osittain ja venäläisasiantuntijat ovat olleet viimeksi tällä viikolla tarkastamassa suomalalaisia teurastamoja.

Vientirajoituksia on epäilty julkisuudessa osittain kauppapolitiikaksi, mutta ne ovat nostaneet myös keskustelua suomalaisteurastamojen hygieniasta ja lihantarkastuksen toimivuudesta.

Maa- ja metsätalousministeriön Niemen mielestä lihantarkastus suomalaisilla teurastamoilla on valtaosin kunnossa.

- Aina jotakin pientä moitetta löytyy, mutta pääsääntöisesti lihantarkastus on hyvällä tolalla, Niemi arvioi.

Eviran tarkastuseläinlääkärien esimiehenä toimiva Eeva-Riitta Wirta muistuttaa, että isojen teurastamojen lihantarkastus on tarkasti EU-määräysten sääntelemää.

- Venäjän kriteerit ovat nyt täsmentyneet meille ja niissä on jotakin erilaista kuin EU-lainsäädännössä, Wirta arvioi.

Suomalaiset teurastamot ovat olleet jatkuvasti myös ulkopuolisen tarkastuksen piirissä.

- EU:n tekemiä tarkastuksia tehdään erittäin tiiviisti, Wirta kertoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.