Mainos

Valtio lahjoitti lastensäätiölle 50 miljoonaa euroa osakkeina

2:01

Valtio lahjoitti tänään Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle Itlalle valtion omistamia Nesteen osakkeita lähes 50 miljoonan euron arvosta. Päätöksen lahjoituksesta teki eduskunta.

Lahjoituksen kohteena on 922 168 osaketta ja lahjoituksen arvo on 51 euroa vajaa 50 miljoonan euroa. Osakelahjoituksen myötä Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöstä tulee Nesteen seitsemänneksi suurin omistaja.

Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä on 49,74 prosenttia eli laskee alle 50 prosenttiin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (Kesk.) mukaan Neste sopii kyseessä olevaan tarkoitukseen erittäin hyvin. 

– Valtio omistaa suoraan kolmea pörssiyhtiötä, Fortumia, Finnairia ja Nestettä. Valtion omistusrajat ovat Fortumissa ja Finnairissa korkeampia kuin Nesteessä, ja siitä olis voinut tulla ongelma tässä. Neste on erittäin hyvä yhtiö ja sopii tähän tarkoitukseen.

Tukea lapsille ja lapsiperheille

Tähän asti suhteellisen pienillä voimavaroilla toiminut lastensäätiö keskittyy lahjoituksella tukemaan erilaisia lasten hyvinvoinnin edistämiseen tähtääviä hankkeita.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön hallituksen puheenjohtajan Pentti Arajärven mukaan lahjoituksen avulla pyritään pitkäaikaiseen ja vakaaseen toimintaan.

– Pääomaa ei pidä syödä, ainoastaan tuottoa. Pyrimme tuottamaan tieteellistä, näyttöön perustuvaa tietoa, jolla lapsiperheille ja lapsille annettavia palveluita ja niiden vaikuttavuutta voidaan parantaa, että nykyisillä palveluilla saataisiin enemmän tehoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan lahjoitus ei ole pois muusta toiminnasta.

– Kyseessä on puhtaasti osakkeista, joita valtio omistaa. Välillisesti tulee niiden osinkojen menetystä mitä valtio ei saa näistä osakkeista, jotka se nyt luovutti pois. Muilta osin sillä ei ole budjettivaikutusta.

Itla perustettiin vuonna 1987 Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlan yhteydessä. Kun Suomi täytti 50 vuotta, perustettiin Itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Annettu pääoma oli tuolloin 100 miljoonaa markkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.