Vältä yleiset valokuvausmokat

Valokuvaaja Jyrki Vesa neuvoo kiinnittämään huomiota muun muassa kuvauskohteen etäisyyteen, salaman käyttöön ja kameran herkkyyteen.

1. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että valokuvissa on usein liian paljon tyhjää. Astu metrin lähemmäs kuvauskohdettasi, ja siirry eteenpäin vielä toisen metrin verran. Kuvaan ei tarvitse änkeä koko maailmaa. Yleensä yksi tai kaksi kohdetta riittää.

2. Kameran herkkyyttä on mahdollista nostaa. Näin tehdessä kuvan laatu kuitenkin putoaa. Kannattaa käyttää järkeä sen suhteen, miten isoksi herkkyyttä lähtee säätämään.

3. Suoran salaman kanssa kuvatessa jälki on usein rumaa. Pikkusalama riittää yhden tai kahden ihmisen kuvaamiseen. Sillä ei kuitenkaan valaista kokonaista sukua. Jos kuvaat suurta ihmisjoukkoa, vie heidän jonnekin, missä on riittävästi valoa.

4. Digikameralla kuvatessa kuvan hintaa ei tarvitse miettiä. Kannattaa siitä huolimatta ottaa harkittuja kuvia. Määrä ei korvaa digikuvauksessakaan laatua.

5. Lapsia kuvatessa kameran edessä tapahtuu paljon ja nopeasti. Lasten ohjaaminen on haastavaa, joten anna heidän puuhata omiaan ja räiski kuvia toiminnan lomassa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat