Vältä tätä ravintolisää – voi altistaa tyypin 2 diabetekselle

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45

Tuoreen tutkimuksen mukaan seleenilisät voivat altistaa 2 tyypin diabeetekselle. Tutkijat korostavat havaitun riskin olevan kuitenkin pieni.

Yllä olevalla videolla keskustellaan, kuinka diabetesta voi sairastaa täysin tietämättään.

Seleeni on tarpeen ihmiselle, mutta seleenilisiä syövät saattavat tietämättään saattaa itsensä suurempaan vaaraan sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tulokset käyvät ilmi 55 tutkimuksen meta-analyysista, jossa tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Analyysin perusteella seleenilisiä saaneet sairastuivat tyypin 2 diabetekseen 11 prosenttia todennäköisemmin kuin lumevalmisteita saaneet.

Sama havaittiin ei-kokeellisissa tutkimuksissa, ja niiden perusteella sairastumisriski oli noin kolminkertainen potilailla, joiden veren tai plasman seleenipitoisuus oli suuri.

Tarpeetonta seleenilisää ei suositella

Tutkijat korostavat nyt havaitun riskin olevan pieni, mutta pienetkin vaikutukset voivat näkyä suurina muutoksina väestötasolla. Tämän vuoksi tarpeetonta seleenilisien käyttöä kannattaisi välttää.

Seleeni on elimistölle välttämätön alkuaine, joka muun muassa suojelee soluja hapettumisen vaurioilta. Se on tarpeen ihmisen terveydelle, mutta myrkyllinen liian suurina pitoisuuksina.

Suomalaiset saavat yleensä sopivasti seleeniä ravinnostaan. Luonnostaan sitä on varsinkin täysjyväviljassa, lihassa ja kalassa.

Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta luku on todennäköisesti suurempi. Monet eivät myöskään tiedä sairastuneensa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat