Mainos

Valoa lisää jopa tunti viikossa – lintujen sirpitys varma merkki keväästä

Valon määrä lisääntyy etelässä viiden minuutin päivävauhtia. Pohjoisessa viikossa lisää valoa tulee peräti tunti. Myös linnut ovat havahtuneet lämpeneviin säihin.

Kevät on jo kulman takana, sillä päivittäisen valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Pitkään jatkunut pimeä talvi näyttää olevan vihdoin taittumassa.

Ilmatieteen laitos twiittasi ilouutisia kaikille kevättä malttamattomina odottaville. Meteorologit paljastavat, että valon määrä lisääntyy etelässä viisi minuuttia päivässä ja pohjoisessa jopa 10 minuuttia per päivä.

– Päivä pitenee jo roimasti näin helmikuun alussa: etelässä n. 5min/pvä & yli 0,5h/vko ja pohjoisessa n. 10min/pvä & yli 1h/vko, Ilmatieteen laitoksen meteorologit kirjoittavat.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tviitin mukaan valon päivittäinen määrä lisääntyy etelässä jopa puoli tuntia viikossa. Pohjoisessa valoa on luvassa viikossa lisää peräti tunti.

Linnut treenaavat kevättä varten

Lintujen keväiseltä kuulostava viserrys aikaisin alkuvuodesta on ihmetyttänyt monia ulkoilijoita. Valon lisääntymisen lisäksi myös lintujen orastava soidinmeno on merkki tulevasta keväästä.

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että keskimääräistä lämpimämpi sää on yksi syy lintujen aikaiseen sirpitykseen. Kylmällä pakkaskelillä linnut ovat usein hiljempaa.

– Linnut virittäytyvät kevääseen, kun lämpö ja valo lisääntyvät. Jo nyt on kuultavissa Suomessa talvehtivien lajien ääntelyä. Esimerkiksi tällä hetkellä sini- ja talitiainen sekä viherpeippo ovat äänessä, Södersved kuvailee MTV Uutisille.

Myös tikkojen rummutusta on odotettavissa helmikuun loppupuolella.

– Pöllöt ovat myös aikaisia soidinmenoissaan. Lehtopöllöä saattaa havaita etelässä aikaisin keväällä ja pohjoisessa voi bongata helmipöllön, Södersved kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.