Valoa ja varjoja

Valaistus vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miten koemme tilan, johon saavumme tai jossa oleskelemme. Luonnonvalossa viihtyisältä näyttävä tila voi näyttää keinovalossa suorastaan ikävältä, jos valaistus on yksitoikkoinen ja puutteellinen. Riittävän tehokas, mutta myös sisustuksen kannalta mielenkiintoinen valaistus rakentuu valon ja varjon yhdistelmästä.

Kaikissa huoneissa tarvitaan kolmenlaista valaistusta: yleisvalaistusta, kohdevalaistusta ja niin kutsuttua aksenttivalaistusta. Harmiteltavan usein näitä kaikkia valaistustyyppejä ei pystytä huoneistossa toteuttamaan, koska asiaan ei ole sähkösuunnitteluvaiheessa kiinnitetty riittävästi huomiota.

Sähkösuunnittelija tekee usein varsin perinteisiä ratkaisuja. Jos haluaa todella toimivia valaistusratkaisuja, on parasta ottaa yhteyttä valaistusssuunnitteluun erikoistuneisiin yrityksiin. Alan ammattilaiset huomioivat esimerkiksi sellaiset huoneiston turvallisuutta ja käyttömukavuutta lisäävät valot kuin seinään upotettavat kulkutievalaisimet porrasaskelmien valaisuun, eteistiloihin ja käytäviin. Ja jos kattoon halutaan upotettavaksi halogeenivalaisimet on tämäkin otettava huomioon jo rakennuspiirustuksissa, mikäli huonekorkeutta ei ole tuhlattavaksi asti. Ammattitaitoisesta avusta kannattaa maksaa, sillä huonosti suunniteltu valaistus harmittaa jälkikäteen.

Yleisvalaistus on totuttu rakentamaan yhden tai korkeintaan kahden riippuvalaisimen tai kattoon asennettavan plafondin varaan. Hyvin usein tämä ratkaisu on tylsä: valaistus latistaa tilan, yleisvaikutelma on eloton, usein jopa liian kirkas. Huomattavasti miellyttävämpään lopputulokseen päästään, kun tilan eri osiin sijoitetaan useita valaisimia, jolloin tilassa vuorottelevat valot ja varjot. Valo voi olla ylösvaloa, alasvaloa, sivuvaloa tai kohdevaloa. Valaistussuunnitelijat puhuvat erityisen lämpimästi ylösvalojen puolesta.

Ylösvaloissa katto toimii heijastimen lailla

Valo heijastuu katosta takaisin niin, että häikäisystä päätään täysin eroon. Ylösvaloja voi asentaa kiinteästi seinään, mutta tehokkaita ylösvaloja löytyy myös jalkalamppujen avulla. Ylösvaloja hankittaessa kannattaa kiinnittää huomio kattoon, sillä ylösvalo paljastaa valolla kattoa pestessään mm. kauniit kattolistat, mutta myös maalipinnan epätasaisuudet, joita ei normaalisti luonnonvalossa pysty edes näkemään.

Ylösvalo ei käy työpistevaloksi, mutta siitä saa hyvän taustavalon. Nykytoimistoissa tähän ns. kaksikomponenttivalaistukseen eli ylöspäin suuntautuvan taustavalon ja työpistevalon yhdistelmään kiinnitetään paljon huomiota. Etätyön lisääntyessä soisi samaan asiaan kiinnitettävän huomiota myös kotioloissa.

Työpistevalaistu on kohdevaloa

Tarkkuuta vaativissa askareissa on tärkeää, että valoa on riittävästi. Niinpä esimerkiksi koululaisen työpöytävalaisin pitäisi olla teholtaan 60 W. Valitettavan usein pieniä ekaluokkalaisia houkutteleviin pöytävalaisimiin voidaan asentaa vain 40 W:n lamppu. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaakin aina tarkistaa, minkä tehoinen lamppu valaisimeen voidaan asentaa. Riittämätön valo aiheuttaa silmien kirvelyä, päänsärkyä, väsymystä ja niskakipua.

Mutta entä sitten kun työskennellään tietokoneen äärellä? Tavanomaisessa työvalaisimessa valo jakaantuu symmetrisesti ja leviää tasaisesti kaikkiin suuntiin. Niinpä se tavoittaa myös tietokoneen näytön, josta valo heijastuu häiritsevästi tietokoneen äärellä työskentelevän silmiin. Erityisesti toimisto- ja työpistevalaisemiseen erikoistunut Luxo Borens on kehittänyt valaisimiinsa heijastinjärjestelmän, jonka avulla valo saadaan suunnattua juuri sille työskentelyaluelle, jossa valoa tarvitaan. Valo siis jakaantuu epäsymmetrisesti, millä estetään häiritsevät heijastumat näytöllä ja kiusallinen häikäisy lähiympäristössä.

Pieniin työpisteisiin ja siis kotikäyttöön on Luxo Borens kehittänyt epäsymmetristä valoa tuottavan valaisimen nimeltään SpaceMaster. Sitä on saatavana normaalilla pöytäjalustalla sekä vaihtoehtoisesti pöytä-, seinä tai hyllyasennukseen tarkoitetulla magneettikiinnikkeellä. Jousikevennetyn valaisinvarren joustava liikuteltavuus ja varjostimen kuumentumaton pinta ovat mainioita lisäominaisuuksia.

Aksenttivalaistus sisustuselementtinä

Aksenttivalaistus ei ole niin tehokasta kuin kohdevalo ja sen tarkoituksena on korostaa sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja, seinävaatteita tai viherkasveja. Aksenttivalaistukseen käytetään usein erilaisia kattoon tai vaijeriin kiinnitettäviä spottivalaisimia. Aksenttivalaistusta luotaessa kannattaa kuitenkin hankkia valaisimia, joissa on himmennysmahdollisuus. Liian kirkas valaistus muuttuu yleisvalaistukseksi eikä siis tee tehtäväänsä eli synnytä mielenkiintoisia valaistuseroja.

Valaisinliikkeissä ja tavaratalojen valaisinosastolla tapaa myös runsaasti puhtaasti sisustuksellisia valaisimia, jotka näyttävät valaisevan vain oman itsensä. Tällaiset tunnelmanluojat ovat sisustuksen näyttäviä yksityiskohtia, mutta varsinaisia valaistusongelmia ne eivät ratkaise.

Lue myös:

    Uusimmat