Valmis koti avaimet käteen -toimituksena

Paljon on puhuttu käden taitojen vähenemisestä ja ihmisten nykyisestä kiireestä, jotka ovat vähentäneet perinteisen paikalla rakentamisen osuuden nykyisessä pientalorakentamisessa murto-osaan siitä, mitä se oli vielä isien, setien ja enojen aikana.

Ehkä käden taidot ovat vähentyneet ja ehkä ihmisillä on nykyään kiireisempi elämäntyyli. Mutta kun talon rakentamisesta puhutaan, on muistettava myös pari muuta asiaa: ensinnäkin nykyinen pientalo on laatu- ja mukavuusvaatimuksiltaan aivan toista luokkaa kuin vaikkapa sotien jälkeen rakennetut rintamamiestalot - ja siksi se on tavattoman paljon monimutkaisempi laitos. Kaikkine lukemattomine yksityiskohtineen se alkaa olla niin monimutkainen, ettei pallo aina pysy enää ammattilaisenkaan hanskassa, ensikertalaisesta harrastajasta puhumattakaan.

Toiseksi, rakentaja on aina sään, aikataulujen ja olosuhteiden armoilla. Mitä pidemmälle talo rakennetaan isossa, lämpöisessä ja kuivassa tehdashallissa, sitä vähäisempiä ovat esimerkiksi rakennusaikaisten kosteusvaurioiden vaarat. Tekijät tuntevat taatusti tuotteensa jokaisen yksityiskohdan, jolloin rakennustyömaalla tyypillisten "näin-minä-olen-tämmöiset-aina-tehnyt-talvisodasta-lähtien" -virheiden määrä katoaa.

Pisimmälle valmistalojen ajatus on viety silloin, kun valmis rakennus tuodaan tontille palasina muutamassa isossa rekkakuormassa, parketit ja laatoitukset paikalleen asennettuna. Ruotsissa tällaiset ratkaisut ovat jo pitkään muodostaneet huomattavan osan uusista omakotitaloista, mutta Suomessa ne eivät ole vielä saaneet ansaitsemaansa osaa markkinoista.

Lopullinen hinta heti tiedossa

Tilanne on kuitenkin muuttunut, ja muutos epäilemättä vauhdittuu, kun Finndomo Oy osti kolme vuotta sitten Ruotsista kolme tehdasta ja aloitti valmistuksen myös Suomessa ja Finndomoon kuuluva Vaajatalot lanseerasi markkinoille Valmis-Vaaja-mallistonsa. Kyseessä on valmistautuminen nopeasti muuttuvaan tilanteeseen, paljastaa konsernijohtaja Reijo Svanborg:

- Ammatti-ihmisiä ei löydy riittävästi, joten on järkevää viedä tekemistä tehtaisiin niin pitkälti kuin mahdollista. Sitä kautta toisaalta muutetaan talon tekeminen teolliseksi ilman että asiakaslähtöisyys kärsii, toisaalta päästään huolehtimaan siitä, että laatu syntyy tehtailla kuivissa olosuhteissa. Kun talo saadaan tehtaalla valmiiksi ja toimitetaan työmaalle, se on kuiva. Ei ole valmiiksi homevaurioita ja muita vikapesäkkeitä.

Yhtenä tärkeänä seikkana Svanborg pitää myös sitä, että asiakas jo taloa tilatessaan näkee heti, minkälainen lopputulos tulee olemaan. Hän tietää samalla jo aikataulut: milloin talo on valmis ja milloin hän pääsee muuttamaan sisään. Ja mikä ehkä tärkeintä: hän tietää heti, mikä on talon hinta!

Rakentajan vastuulla on tontin hankkiminen, rakennuslupa-asiat ja liittymäsopimukset sekä perustusten tekeminen. Se onkin tällaisissa taloissa todella tarkka juttu: sokkelin on oltava millilleen oikean kokoinen ja korkuinen. Mutta sen jälkeen vastuu on talon toimittajalla siihen saakka, kunnes päästään pihatöihin.

- Me teemme täällä tehtaalla talon niin valmiiksi kuin se on tehdasolosuhteissa mahdollista, kertoo markkinointi- ja myyntijohtaja Jouni Mäki. Sitten se kuljetetaan työmaalle, asennetaan lohkot paikoilleen, kytketään ne toisiinsa, asennetaan vesikatto päälle, viimeistellään ja annetaan asiakkaalle avain käteen. Asiakkaalle jää todellakin vain se pihatöiden teko.

Mutta voisi kuvitella, että jos halutaan hyödyntää kaikki nämä sarjatuotannon tuomat kustannukselliset edut, asiakkaalle ei olekaan tarjota kovin montaa vaihtoehtoa?

- Tämä on aivan totta, Mäki myöntää. Meillä on kuitenkin seitsemän perusmallia ja niistä peilikuvavaihtoehdot, eli yhteensä 14. Ne ovat sitten perusmalleja, joihin ei voi tehdä rakenteellisia muutoksia: ikkunat, väliseinät ja oviaukot ovat siinä missä ovat.

- Mutta toisaalta meillä on sitten runsaasti pintamateriaalivaihtoehtoja, parvekerakenteita ja terasseja. Tavallaan tilanne on sama kuin autoteollisuudessa: sielläkin on perusmalli, jota voi varustella mielensä mukaan.

Muunneltavuus avainasemassa

Päältä päin valmistaloa on mahdoton erottaa pitkästä tavarasta tehdystä - ellei sitten poikkeuksellisen siististä työn jäljestä. Asiaa valottaa suunnittelijan näkökulmasta arkkitehti Ulla Järvinen:

- Tässä täytyy ottaa huomioon monta asiaa. Ensinnäkin tietysti se, mitä tehtaalla pystytään valmistamaan. Sitten ilmastointi, sähköistys ja kaikki kalustukset, ja totta kai arkkitehtina täytyy ottaa huomioon ennen kaikkea se, että talo toimii ja siellä on hyvä asua. Kaikkien huonetilojen on oltava oikeilla kohdillaan. Pohjien täytyy olla yleispäteviä: riittävä määrä huoneita, jotka ovat muuntamiskelpoisia - makuuhuoneen on voitava muuntua vierashuoneeksi tai työhuoneeksi.

Taloissa on myös yläkertavaraus: huoneita siis voidaan lisätä toiseen kerrokseen. Talo voidaan esimerkiksi toimittaa ensin pienelle perheelle sopivana ja perheen kasvaessa voidaan rakentaa ylös lisää huoneita.

Yksi jokaiselle talon rakentaneelle tuttu pulma on usein suorastaan kelvottoman huono kommunikointi eri urakkaporukoiden kesken. Tämäkin ratkeaa valmistalon kohdalla luonnostaan, kun kaikki rakentajat toimivat saman katon alla. Palavereita ja neuvonpitoja on paljon ja ne järjestyvät varmasti nopeasti tarpeen mukaan. Hanke ei veny ja pauku, kun kenenkään ei tarvitse odotella toisen työn valmiiksi tuloa pahimmillaan viikkokausia.

- Kohderyhmä on tällä hetkellä paljolti pääkaupunkiseudulla, Mäki kertoo. - Siellä asuu kiireisiä ihmisiä, jotka haluavat saada valmista eivätkä itse panostaa rakentamiseen. Varteenotettava ryhmä ovat vuokralla asujat, koska se vuokra, mitä siellä sijoitetaan asumiseen voidaan suoraan satsata omaan, valmiiseen taloon, joka koko ajan muuttuu enemmän omaksi. Paluumuuttajat ovat myös tärkeitä: ihmiset jotka jossain vaiheessa ovat muuttaneet maalta pääkaupunkiseudulle ja viettäneet siellä työelämänsä ja jotka nyt palaavat eläkepäivilleen takaisin maaseudulle.

(J.K.A. 7.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat