Mainos

Valmet lopettaa Tampereen konetehtaan

Valmet lopettaa kartonkikoneiden valmistuksen Tampereella ensi kesänä. Yhtiön hallitus sinetöi päätöksen tiistaina.

Tampereella sijaitsevien kartonkikone-, putkitela- ja perälaatikkotehtaiden henkilöstö oli tiistaina lakossa vastalauseena yhtiön suunnitelmille. Työnseisauksessa oli mukana noin 750 työntekijää ja toimihenkilöä.
Valmet ilmoitti viime kesänä keskittävänsä kartonkikoneliiketoiminnan Ruotsin Karlstadiin. Suomessa koneiden osia valmistetaan vastedes lähinnä Karhulassa ja Jyväskylässä. Yhteistoimintaneuvottelut järjestelyistä päättyivät lokakuun puolivälissä.

Valmetin mukaan kartonkikoneiden valmistus on ollut kannattamatonta. Toiminnan järkeistyksellä saavutetaan vuosittain noin 100 miljoonan markan kustannustehokkuuden lisäys, yhtiö arvioi.
Valmet-konsernin henkilöstömäärä vähenee järjestelyn vuoksi noin 400 henkilöllä. Tampereelta häviää noin 450 työpaikkaa.
Tampereella sijaitseva massa- ja kartonkikoneiden valmistus on Valmet-konsernissa Tampellan peruja. Tampella oli Valmetin kannalta markkinahäirikkö. Valmet osti Tampellan massa- ja kartonkikoneliiketoiminnan vuonna 1992 Tampellan ajauduttua vaikeuksiin. Kaupan jälkeen entisen Tampellan toimintoja on lopetettu tasaiseen tahtiin.

Tampereelle jää kartonkikoneliiketoiminnasta jäljelle myynnin ja teknologian ryhmä, jonka palveluksessa on noin 70 henkilöä. Tampereelle jää myös Lahdesjärvelle juuri valmistunut putkitelatehdas, joka työllistää noin 80 henkeä.
Valmetin hallituksen päätöksen mukaan kartonkikoneliiketoimintaa johtaa Valmet-Karlstad AB:n toimitusjohtaja Per Eiritz. Pehmopaperikoneliiketoiminnasta vastaavaksi johtajaksi nimitetään varatoimitusjohtaja Leif Forsberg.

Henkilöstö syyttää "pelolla johtamisesta"

Valmet kertoi lokakuun alussa osavuosikatsauksessaan, että konsernin henkilöstövahvuutta vähennetään tänä ja ensi vuonna noin tuhannella ihmisellä.
Kartonkikonetehtaan henkilöstön edustajat julkistivat tiistaina kannanoton, jossa arvostellaan henkilöstön vähentämissuunnitelmia. Kannanoton kerrottiin olevan Valmetin koko henkilöstön näkemys. Kannanoton mukaan johtaminen Valmetissa on "pelolla johtamista".
Ylimmän johdon kanssa eri mieltä olleet johtajat on raivattu tieltä, henkilöstön edustajat syyttävät.

-Ylin johto on selvästikin paniikissa ja palannut toimissaan 20 vuotta ajassa taaksepäin, kannanotossa sanotaan.
Henkilöstön mielestä Valmetin tulee kantaa vastuuta työntekijöistään.
-Ymmärrämme sen, että yrityselämään kuuluvat muutokset, mutta niiden pitäisi olla hallittuja. Henkilöstönä haluamme olla mukana yhtiön kehittämisessä. Nykyinen repivä ja paniikinomainen henkilöstö- ja johtamispolitiikka ei anna siihen kuitenkaan mahdollisuuksia, kannanotossa todetaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.