Vallisaaren ja Kuninkaansaaren historiassa kaksi tuhoisaa räjähdystä – "Esineet sekä ihmisetkin lentelivät ilmassa"

Viaporin kapinan toisena päivänä 2. elokuuta 1906 helsinkiläiset havahtuivat illansuussa valtavaan räjähdykseen. Taisteluita seuranneita lapsia putosi kerrostalojen ikkunoista Wladimirinkadulla (nykyisin Kalevankatu) ja Katajanokalla.

Ikkunoita rikkoutui Kallion kaupunginosassa asti.  

Kapinaa taltuttamaan tulleet Venäjän hallintoa kannattaneet joukot ampuivat tykeillä Kuninkaansalmen itärannalta kuusi laukausta salmen yli kohti Kuninkaansaarta. Yksi laukauksista räjäytti varaston, jossa oli 57000 kiloa mustaruutia. Kymmeniä tykkimiehiä kuoli, myös suomalaisia punakaartilaisia oli kuolonuhrien joukossa. 

Kuninkaansaarella mukana ollut punakaartilainen muisteli 1919 amerikkalaisessa Ahjo-lehdessä tapahtumia Kuninkaansaarella: "Kaikki esineet sekä ihmisetkin lentelivät ilmassa. Sainpa minäkin noin kuuden sylen ilmapurjehduksen, vaikka olin kallion toisella puolen."  

Vallisaaren turma  

Heinäkuussa 1937 räjähti puolestaan Vallisaaressa lataamoiden ammusvarastoissa ja ruutikellareissa. Tuhansia kiloja räjähteitä sinkoili pitkin Vallisaarta ja jopa Suomenlinnaan asti.

Kahdeksan ihmistä kuoli heti ja neljä myöhemmin sairaalassa.  

Ihmiset pakenivat paikalta kauhuissaan. Suomenlinnassa odottaneet evakuointiveneet kuljettivat ihmisiä turvaan mantereelle. Kauppatorille tuotiin myös pahoin palaneita ja tunnistamattomiksi hiiltyneitä ruumiita.  

Palokuntia ja varusmiehiä tuli sammutustöihin Suomenlinnasta ja mantereelta. Räjähdykset loppuivat vasta seuraavana päivänä.  

Turman lopullista syytä ei saatu varmuudella selville. Joidenkin mukaan räjähdyksen aiheutti räjähteiden huolimaton käsittely. Jotkut epäilivät jopa tihutyötä.  

Saari autioitui hetkeksi, mutta toisen maailmansodan jälkeen se asutettiin uudelleen. 1960-luvulla asukkaita oli yli 200. Viimeiset asukkaat muuttivat saarelta 1996. 

Lue myös:

    Uusimmat