Zelenskyi antoi Bidenille Bahmutissa taistelleen sotilaan mitalin – Biden: Voi hyvä luoja, rakastan teitä!

Biden ja Zelenskyi tapaavat Washingtonissa – katso presidenttien kohtaaminen 1:28
Biden ja Zelenskyi tapaavat Washingtonissa – katso presidenttien kohtaaminen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailee keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Yhdysvalloissa Washingtonissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Kyse on Volodymyr Zelenskyin ensimmäisestä vierailusta ulkomailla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre kertoi Yhdysvaltain ilmoittavan vierailun yhteydessä uudesta asetukipaketista Ukrainalle. Virkamieslähteen mukaan pakettiin sisältyy Patriot-ilmatorjuntaohjuksia.

Zelensky aikoo lähteä Washingtonista heti kongressipuheenvuoronsa jälkeen, joten hänen vierailunsa kestää vain muutaman tunnin.

Yhdysvallat vahvistaa edelleen Ukrainan kykyä puolustaa itseään, etenkin ilmapuolustuksella, sanoi presidentti Joe Biden Valkoisen talon työhuoneessaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin "yrittää käyttää talvea aseena, mutta Ukrainan kansa innoittaa maailmaa", Biden sanoi.

Zelenskyi puolestaan kiitti Bidenia tämän "suuresta tuesta ja johtajuudesta kaikkialla Euroopassa".

Zelenskyi antoi Bidenille Bahmutissa taistelleen sotilaan mitalin

Biden ja Zelenskyi siirtyivät ulkoa oltuaan keskustelemaan Valkoiseen taloon. 

Biden kehui Zelenskyiä ja Ukrainaa vuolaasti. Biden myös totesi, että Yhdysvallat tukee rauhaa Ukrainassa ja vahvistaa apuaan maahan, johon Zelenskyi vastasi arvostavansa tuen osoitusta suuresti.

Sky News kertoo mitalista, jonka Zelenskyi antoi Bidenille Valkoiseen taloon saavuttuaan. Kyseessä on Sky Newsin mukaan Bahmutissa taistelevan sotilaan mitali.

Donestkin alueella sijaitsevassa Bahmutissa on käyty raskaita taisteluita. Zelenskyi vieraili etulinjassa Bahmutissa vastikään ennen Yhdysvaltain vierailuaan.

Zelenskyi kertoi sotilaasta, joka oli hänet tavatessaan pyytänyt välittämään oman mitalinsa Yhdysvaltain presidentille.

– Hän on hyvin rohkea ja hän pyysi antamaan mitalin hyvin rohkealle presidentille. Haluan antaa tämän teille, Zelenskyi sanoi.

– Mikä suuri kunnia. Voi hyvä luoja, rakastan teitä. Tämä on ansaitsematonta, mutta arvostan tätä suuresti, Biden puolestaan vastasi.

Zelenskyi saapui Valkoiseen taloon ja aloitti keskustelut Bidenin kanssa

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Valkoiseen taloon, jossa hänet otti vastaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolisoineen. Matkan aikana Zelenskyi kertoi Twitterissä aikovansa keskustella Bidenin kanssa yhteistyöstä Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä.

Zelenskyiä kuljettanut kone laskeutui aiemmin tänä iltana Andrewsin tukikohtaan Washingtonin laitamilla, jossa hänet otti kiitotiellä vastaan suuri saattue.

Zelenskyi puhuu Yhdysvaltain kongressille ensi yönä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti tänään uudesta, 1,85 miljardin dollarin (yli 1,74 miljardin euron) asetukipaketista Ukrainalle. Mukana on ensi kertaa myös Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä, kertoi CNN.

Kyseessä on Zelenskyin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan helmikuussa.

Presidentti Joe Biden kirjoitti Twitterissä olevansa innoissaan saadessaan Zelenskyin vieraakseen. 

– Toivottavasti lentosi sujuu hyvin, Volodymyr. Olen innoissani saadessani sinut tänne. Paljon keskusteltavaa, presidentti kirjoitti.

Zelenskyi vahvisti matkansa Twitterissä

Zelenskyi vahvisti keskiviikkoaamuna Twitterissä olevansa matkalla Yhdysvaltoihin.

Tviitissään hän kertoi aikovansa keskustella presidenttiJoe Bidenin kanssa yhteistyöstä Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä. Lisäksi Zelenskyi kertoi pitävänsä puheen kongressissa ja useissa kahdenvälisissä kokouksissa.

Puhuu myös kongressille

Myös Valkoinen talo vahvisti Zelenskyin puhuvan Yhdysvaltain kongressille vierailullaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi pyysi aiemmin kongressin jäseniä kirjeitse olemaan fyysisesti läsnä tänään keskiviikkoiltana, mutta hän ei ole perustellut toivettaan. 

Kirjeessä lukee, että illan istunnossa on "erityisessä keskiössä demokratia".

Pelosi ei vahvistanut Zelenskyin vierailua toimittajille eilen tiistaina, mutta hän sanoi, että Zelenskyin kaltaisen sankarin vierailu olisi kunnia Yhdysvaltain kongressille. Hän myös sanoi ukrainalaisten taistelevan demokratian eteen kaikkien puolesta.

mtv uutiset_maaliskuu2023_16x9_clean LIVE
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Washingtonissa – katso, mitä matkalta voidaan odottaa

Sotilaat lähettivät Bidenille signeeratun lipun

Zelenskyi on hyökkäyssodan aikana säännöllisesti puhunut maailman johtajille ja esiintynyt etäyhteydellä erilaisissa tilaisuuksissa, mutta hän ei ole poistunut Ukrainasta. 

Vierailu Yhdysvalloissa on osoitus siitä, että maa on ollut Ukrainan merkittävä tukija. Yhdysvallat on jo tähän asti tarjonnut noin 20 miljardin dollarin (yli 18,8 miljardin euron) edestä puolustustukea ja lisäksi taloudellista ja humanitaarista apua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili maanantaina Valko-Venäjällä, mikä herätti Ukrainassa huolta, että Venäjän joukot aloittavat uuden hyökkäyksen pohjoisesta.

Zelenskyi puolestaan vieraili eilen Bahmutissa, joka on viime aikoina ollut sodan taistelujen polttopiste. Sotilaat antoivat hänelle Ukrainan lipun omilla nimikirjoituksillaan ja pyysivät presidenttiä toimittamaan sen Bidenille ja Yhdysvaltain kongressille.

Venäjä on iskenyt kahden viime kuukauden aikana kiihtyvään tahtiin Ukrainan infrastruktuuriin. Iskut ovat useaan otteeseen katkoneet sähköt, veden ja lämmityksen miljoonilta ukrainalaisilta. 


Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat