Valkoinen professori tunnusti tekeytyneensä tummaihoiseksi lähes koko aikuisikänsä ajan – Afrikka-tutkija loi uransa väärällä identiteetillä

George Washington -yliopiston apulaisprofessorin julkinen tunnustus on noussut laajalti otsikoihin Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa. Jessica Krug kirjoittaa avoimessa blogitekstissään teeskennelleensä tummaihoista suuren osan aikuisiästään.

Krug on arvostettu akateemikko ja kirjailija, jonka työ on yliopiston sivujen mukaan keskittynyt muun muassa Afrikkaan, afroamerikkalaisuuden historiaan, kolonialismiin ja imperialismiin. Nyt hän kertoo tunteikkaassa kirjoituksessaan perustaneensa suuren osan aikuiselämästään valheelle.

– Olen rakentanut elämäni väkivaltaiselle mustaihoisvastaiselle valheelle, Krugin allekirjoittamassa blogijulkaisussa sanotaan.

Washinton D.C:ssä sijaitsevassa yliopistossa työskentelevä apulaisprofessori väitti eri tilanteissa olevansa syntyperältään joko pohjoisafrikkalainen, afroamerikkalainen tai karibialainen.

– Minulla ei ole mitään oikeutta tällaisiin identiteetteihin, Krug kirjoittaa nyt blogissa.

Astui esiin kysymyksien kasautuessa

Krugin kollegat olivat viime aikoina esittäneet Krugille kysymyksiä hänen taustastaan, kertoo Michiganin yliopiston apulaisprofessori Yomaira Figueroa.

– Häntä vastaan ei ollut mitään noitavainoa, mutta oli tarve tehdä asioita selväksi, hän kirjoittaa Twitterissä.

– Krug tuli esiin, koska hän jäi kiinni.

Krug syyttää kirjoituksessa mielenterveysongelmiaan ja lapsuuden traumojaan valehtelusta, mutta kirjoittaa samalla, että ne eivät ole puolusteltava syy teolle.

Krugin yliopisto kertoo tutkivansa kirjoitusta, mutta ei ole kommentoinut asiaa sen enempää.

Vertautuu Rachel Dolezalin tapaukseen

Asiasta kirjoittavat useat suuret mediat muun muassa Yhdysvalloissa ja ja Britanniassa. kertoo Krugin tapauksen muistuttavan Rachel Dolezalin tapausta, joka nousi otsikoihin vuonna 2015.

Niin ikään valkoihoinen Dolezal, joka toimi kansalaisoikeusaktivistina ja Afrikka-tutkimuksen ohjaajana, tekeytyi afrikkalais-amerikkalaiseksi vuosien ajan, koska hän ”identifioitui mustaksi”.

Dolezalin vanhemmat kertoivat lopulta julkisuuteen tyttärensä syntyperän.

Suuren julkisuusmylläkän keskelle joutunut Dolezal kirjoitti myöhemmin kirjan kokemuksistaan. Hän kertoi identifioituvansa yhä mustaksi ja pitävänsä rotua vain sosiaalisena rakenteena.

Lue myös:

    Uusimmat