Will Smith avautuu kokemastaan rasismista – oppi jo nuorella iällä pelkäämään poliisin läsnäoloa: "Sydämeni alkoi aina hakata lujaa"

Will Smith kertoo kokeneensa rasismia poliisien toimesta runsaasti nuoruuden kotikaupungissaan Philadelphiassa.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä ja muusikko Will Smith, 51, antoi hiljattain haastattelun politiikan toimittaja Angela Ryelle, jonka kanssa näyttelijä puhui muun muassa omassa elämässään kokemastaan rasismista Yhdysvalloissa. Smith on kotoisin Yhdysvaltojen itäosasta Philadelphiasta ja kertoi esimerkiksi joutuneensa usein rasistisen kielenkäytön kohteeksi poliisien toimesta nuoruudessaan.

 – Minua on kutsuttu n-sanalla poliisien toimesta Phillyssä enemmän kuin kymmenen kertaa. Nuoruudessani poliisi hallitsi julkeudella Phillyssä, Smith kertoo. 

Smithin mukaan hän joutui poliisin pysäyttämäksi nuoruudessaan Philadelphiassa jatkuvasti. Näyttelijä kuvaili tunteneensa, että kaupunki oli tuolloin täysin poliisien miehittämä. Haastattelussa Smith totesi, että on monia ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, että tuntuu asuvansa täyteen miehitetyssä kaupungissa. 

Ollessaan nuori ja käydessään katolista koulua Smith ymmärsi jo eron siinä, kuinka valkoiset ja mustat suhtautuvat poliisin läsnäoloon. 

– Valkoiset nuoret olivat iloisia siitä, kun poliisit saapuivat paikalle, mutta minun sydämeni alkoi aina hakata lujaa. 

Nykyään, isänä, Smith kertoo olevansa erityisen huolissaan kahdesta aikuisesta pojastaan Trey Smithistä, 27, sekä Jaden Smithistä, 22, kun he ovat keskenään ajamassa autoillaan.

Kuluvan vuoden aikana Black Lives Matter -liike on saanut entistä enemmän kansainvälistä huomiota sekä tukea. Tämän vuoden aiempaa osallistavampi aktivismi sai kipinänsä toukokuun lopussa, kun yhdysvaltalainen musta mies George Floyd menehtyi polisiiväkivallan seurauksena. Floyd pidätettiin väärennetyn setelin käyttämisestä.

Kun ahtaanpaikankammosta kärsivä Floyd pyysi, ettei häntä pakotettaisi poliisiautoon, mies runnottiin poliisien toimesta maahan. Floyd kuoli valkoisen poliisin painettua polvellaan miestä maahan yhdeksän minuutin ajan tämän niskasta, jolloin hän ei saanut henkeä. Tapauksesta levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa sivullisen kuvaama video, jolla kuuluu Floydin anelevan poliisia siirtymään ja toistavan loputtomiin, ettei hän saa henkeä. 

Haastattelussaan Smith kertoi tuntevansa olonsa rohkaistuneeksi tämän vuoden aktiivisen Black Lives Matter -liikehdinnän ansiosta. Smith ilmaisi myös turhautuneisuutensa niitä kohtaan, jotka kieltäytyvät myöntämästä liikkeen sanomaa. 

– Se on ihan niin yksinkertaista, kuin että mustilla elämillä on merkitystä. Mitä helvetin ideaa on väitellä siitä? 

– Tässä on vastaus siihen, kun joku sanoo, että mustilla elämillä on merkitystä: "Kyllä, olen samaa mieltä. Mustilla elämillä on merkitystä". 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja