Valko-Venäjän oppositiojohtaja MTV:lle: Suojelkaa rajojanne

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsikhanouskaja tapasi Suomen valtiojohtoa – näin hän kommentoi itärajan tilannetta 1:06
Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsikhanouskaja tapasi Suomen valtiojohtoa – näin hän kommentoi itärajan tilannetta

Valko-Venäjän oppositioliikkeen johtaja Sviatlana Tsihanouskaja ja hänen perheensä ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan demokratiatyöstään. Suomalaisille Tsihanouskajalla on tiukka viesti.

Sviatlana Tsihanouskaja joutui pakenemaan Valko-Venäjältä lastensa kanssa sen jälkeen, kun maan presidentinvaalit päättyivät väkivaltaiseen kaaokseen.

Tsihanouskaja tuomitsi vaalit laittomiksi ja julistautui vaalivoittajaksi. 

Presidentti Aljaksandr Lukashenkan joukot tukahduttivat väkivaltaisesti laajat mielenosoitukset, ja Tsihanouskaja joutui kahden lapsensa kanssa pakenemaan Liettuaan. 

Puoliso Siarhei "ehkä vankilassa, ehkä kuollut"

Ttsihanouskajan puoliso Siarhei on edelleen Valko-Venäjällä – ehkä vankilassa, ehkä kuollut. Tsihanouskaja puolestaan elää lapsineen Liettuassa valtion suojeluksessa.

– On todella raskasta elää päivästä päivään tämän tuskan kanssa, Tsihanouskaja kertoo haastattelussa MTV:lle. 

– En tiedä onko mieheni edes elossa. En ole kuullut hänestä mitään sitten maaliskuun. Juristit eivät saa vierailla, kirjeitä ei toimiteta. Emme tiedä ovatko omaisemme edes elossa, Tsihanouskaja kertoo.

Tsihanouskajan mukaan tilanteelle on Valko-Venäjällä ihan oma nimikin, ”ei-kommunikatiivinen tila”. 

– Se on eräänlaista kidutusta. Hallitus tekee tämän murtaakseen tämä urheat ihmiset vankiloissa. Heille halutaan uskotella että maailma on unohtanut heidät: ”Kukaan ei kirjoita sinulle, edes juristisi ei halua tulla käymään”, Tsihanouskaja kuvailee.

Voi olla itsekin vaarassa

Tsihanouskaja uskoo, että hän saattaa lapsineen olla itsekin edelleen vaarassa vaikka onkin maanpaossa. Hän on silti kiitollinen siitä, että Liettuan valtio on järjestänyt heille suojelun.

Valko-Venäjän poliittisten vankien asema on kuitenkin vielä lohduttomampi. Lukuisia Tsihanouskajan ystäviä ja aatekumppaneita on suljettu Valko-Venäjän vankiloihin samaan tapaan kuin hänen puolisonsa. 

– Haluan kuitenkin uskoa että he eivät menetä toivoaan. He tietävät. He uskovat meihin. He tietävät että me jatkamme taistelua.

Suomen vierailun viesti: Suojelkaa rajojanne

Tsihanouskaja tapasi tänään Helsingissä Suomen valtiojohtoa. Suomelle hänellä on selvä viesti erityisesti itärajaan liittyen.

– Suojelkaa rajojanne, älkää antako Venäjän kiristää teitä, Tsihanouskaja sanoo painokkaasti.

Tsihanouskaja on tietoinen Venäjän pyrkimyksestä luoda painetta Suomen itärajalle muun muassa pakolaisten avulla. Venäjän motiiviksi hän näkee toisaalta koston, toisaalta pyrkimyksen luoda Suomeen sisäistä, poliittista eripuraa.

Ukrainan suhteen Tsihanouskaja ei usko että Valko-Venäjän joukkoja lähetettäisiin rajan yli Ukrainan rintamalle. Lukashenkan uskotaan pelkäävän asemansa vaarantumista, mikäli suora sotaan osallistuminen johtaisi uuteen kansannousuun Valko-Venäjällä. Sitä Putinkaan ei haluaisi.

– Ylivoimainen enemmistö valkovenäläisistä vastustaa osallistumista sotaan, Tsihanouskaja sanoo.  

– Kansana meillä ei ole mitään imperialistisia tavoitteita. En voi kuvitella että Valko-Venäjän  sotilaat taistelisivat ukrainalaisia vastaan, Tsihanouskaja arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat